Četvrtak, 03 Srpanj 2014 08:54

Buduća zona na korist gospodarstvenicima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

INDUSTRIJSKA ZONA UZ ORLJAVU DOBIVA SVOJE URBANISTIČKE KONTURE -

POŽEGA – Javnosti je predstavljen u Gradskoj vijećnici grada Požega izgled nove Industrijske zone koja se proteže sjeverno od Industrijske ulice do rijeke Orljave na površini od 36,4 ha, koja je dobila svoje potrebne urbanističke IMG 2889podloge.

- Na sjednici prošle godine u studenom donijeli smo Odluku o izmjeni i dopunu urbanističkog plana za Gospodarsku zonu, donesen prostorni plan, koji je evo sada pred vama. Bio je to težak put dug sedam mjeseci - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, predstavljajući na tiskovnoj konferenciji plan nove zone.

- Kada smo dolaskom na vlast uvidjeli da grad Požega na žalost nema prostora koje može ponuditi gospodarstvenicima. U vrlo kratkom vremenu utvrdili smo dva prostora koji se mogu privesti toj svrsi. U zoni uz Orljavu jedna IMG 2899trećina je u privatnom vlasništvu, trećina u vlasništvu grada Požege a trećina u vlasništvu RH. Da bi zemljište bilo u funkciji morali smo ga urbanistički urediti, jer čestice nisu imale prilaz. Grad Požega je s Hrvatskim vodama uspio skinuti status javnog dobra sa bivšeg toka Orljave, i te su čestice vraćene RH. Grad je postupku organiziranja javne rasprave u koji će biti uključeni svi koji su zainteresirani za taj prostor – rekao je dogradonačelnik Darko Puljašić, očekujući da će od ove priče imati koristi svi, gospodarstvenici, vlasnici površina unutar zone koje mogu prodati, potencijalni investitori a i grad zbog otvaranja novih radnih mjesta.

Energetska učinkovitost obiteljskih kuća

Grad Požega je s Fondom za energetsku učinkovitost potpisao ugovor i osigurao 990 tisuća kuna za provedbu projekta energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Grad će na taj iznos dodati 247.500 kuna, a ostalih 50% sredstava korisnici koji će se javiti na javni natječaj za korištenje tih sredstava. – Po dobivanju suglasnosti od Fonda grad će uskoro raspisati javni natječaj za sve vlasnike obiteljskih kuća. Maksimalan iznos korištenja je 75 tisuća kuna, od kojih se subvencionira 50%, ili manji iznos, a subvencija je uvijek 50% sredstava potrebnih za projekt energetske učinkovitosti zgrade. Planira se nešto više od 33 objekta, a zgrade korisnika moraju biti legalizirane – najavio je gradonačelnik Neferović. Tekst natječaja bit će objavljen u tjedniku Kronika s uvjetima koje moraju ispunjavati korisnici.