Četvrtak, 21 Kolovoz 2014 17:46

Najavljen Farm show u Osijeku

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA PRODAVATELJA POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE I OPREME U RH  -

 POŽEGA – Nedavno osnovana Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH koja ima 18 članica, kao jednu od svojih prvih aktivnosti organizira „Farm show u Osijeku, od 29. do 31. kolovoza u Zračnoj luci Čepin. Prvi je to i takve vrste sajma na području Hrvatske koji će se baviti isključivo poljoprivredom, najnovijim dostignućima poljoprivredne mehanizacije i specijalizirano okrenut prema ljudima koji rade u poljoprivredi i koji žive od poljoprivrede. Takvih sajmova vani u Europskim državama ima, a isto tako organiziraju ga tvrtke koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije. 
- Sajam će se organizirati u Slavoniji, u Osijeku najvećem središtu regije koja kao prvu granu ima poljoprivredu. To je bio logičan izbor, a zahvaljujemo i gradu Osijeku i gradonačelniku Vekiću koji je podržao našu inicijativu. Po ugledu na brojne zemlje iz zapadne Eurpe željeli smo organizirati, ne opći poljoprivredni sajam, nego baš naprotiv specijalizirani sajam, koji će za izlagače imati tvrtke koje su osnovale udrugu, tvrtke koje su specijalizirane za prodaju traktora, kombajna i ostale poljoprivredne mehanizacije, te ostale tvrtke koje se zaštitom te sjemenarske kuće. Želimo da nam posjetitelji sajma budu oni koji se bave poljoprivredom, tako da se mi kao ponuđači opreme možemo u ta tri dana posvetiti njima – rekao je o ciljevima i razlozima organizacije prvog Farm show sajma u Hrvatskoj, Darko Aračić, predsjednik udruge, inače vlasnik i direktor tvrtke Agronom.
Na sajmu u ta tri dana bit će predstavljeni gotovo svi zastupnici tvrtki koje proizvode traktore iz cijelog svijeta, najpoznatija imena i nove tehnologije kombajna, te ostale prateće opreme u poljoprivredi. – Ovaj sajam potreban je i nama, dobavljačima i prodavateljima jer se kroz ovih nekoliko godina krize prodaja traktora i ostalih velikih strojeva višestruko smanjila, pa primjerice jedna od nas puno manja Slovenija prodaje dvostruko više traktora, ili jedna malo veća Austrija koja ima manje poljoprivrednih površina od nas, a prodaje višestruko više traktora – kaže Darko Aračić, ističući da su oni do sada izlagali na sajmovima u Gudovcu, Osijeku, Bizovcu, ali da ti sajmovi idu samo za masom posjetitelja, pa je veća ponuda papuča, ostalih proizvoda široke potrošnje i sladoleda nego poljoprivredne mehanizacije. Na ovom sajmu žele se posvetiti ljudima koji su pravi poljoprivrednici, koji od poljoprivrede žive i kojima su traktori i ostala mehanizacija potrebna za obavljanje njihovog posla.
Već za sljedeću godinu planiraju na poljima uz Zračnu luku Čepin nekoliko mjeseci ranije u dogovoru sa sjemenskim proizvođačima, proizvođačima umjetnih gnojiva i zaštite bilja podići pokusna i ogledna polja koja će služiti i za prikaz rada mehanizacije i najnovijih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.
Na prezentaciji Farm show sajma organizatori su pozvali građane i sve one koje poljoprivredna proizvodnja zanima da dođu u Zračnu luku Čepin u petak, subotu i nedjelju od 28. do 31. kolovoza. Uz ulaznicu od 30 kuna svi posjetitelji imaju i konzumaciju pića. Predsjednik Aračić je zamolio i medije da rade više na popularizaciji poljoprivredne proizvodnje, te da o poljoprivredi više pitaju one koji se svakodnevno bave poljoprivredom, na stručan i moderan način, a ne da se poljoprivredna proizvodnja prikazuje kroz poljoprivrednike kojim obrađuju dva ili tri jutra zemlje i žale se da od toga više ne mogu živjeti. Posebno se forsira stalno slika o maloj cijeni pšenice, a i oni bi voljeli da je pšenica višestruko skuplja i da seljak ima daleko višu zaradu na svojoj proizvodnji. Ima i super primjera proizvođača kojim imaju vrhunske prinose, postižu odlične rezultate u proizvodnji, a onda se ističe i u negativnu konotaciju stavlja kad jedan takav poljoprivrednik kupi traktor od ili kombajn za par stotina tisuća. To je tom čovjeku sredstvo za rad, koji zna arditi i tim sredstvom će ostvarivati još bolje prinose. Upravo zbog toga i za takve poljoprivredne proizvođače organizira se ovakav sajam, i na ovom sajmu bit će im posvećena najveća pažnja.