Srijeda, 03 Rujan 2014 11:47

Sustavno se uništavaju obiteljska gospodarstva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA „ŽIVOT“ SA SVOJIM PRIJEDLOZIMA I NA EUROPSKU KOMISIJU  -

 KUTJEVO - Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ održala je svoju izvanrednu izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj je bilo riječi o dosadašnjem radu i postignućima udruge ali i planovima za iduće razdoblje. IMG 6217Podsjećajući kako su se na to obvezali svojim članovima, ali i da je skupština organizirana kako bi svi imali mogućnost iznijeti one probleme koji ih tište, naveo je predsjednik udruge Antun Laslo. 

Prema njegovim riječima udruga je za sedam mjeseci rada puno toga napravila ali za sada malo se toga osjeti jer su hrvatska poljoprivreda posebice obiteljska poljoprivredna gospodarstva u izuzetno teškoj situaciji te da iz takvo teške situacije nije lako ni očekivati veće pomake ni veći iskorak naprijed. - Mi smo na europsku politiku poticaja uložili žalbu. Pomaka ima na naš zahtjev od Ministarstva poljoprivrede, barem nam je to obećano, no očekujemo da smo već do sada preko tisuću kuno po hektaru napravili, što će naši seljaci i financijski osjetiti u prvom poticaju 2015. godine - rekao je Laslo.

IMG 6218Iz Vukovarsko srijemske županije član udruge Stjepan Viljetić upozorio je na problema tamošnjih vinogradara kojima ni za prošlogodišnju berbu grožđa nije isplaćen urod. Na problematiku u stočarstvu osvrnuo se Jurica Lukšić iz Sunje a da ni onima koji se bave proizvodnjom mlijeka ne cvjetaju ruže, upozorio je dopredsjednik udruge Život Nikola Pajek.

 Na skupštini su iznijeti i drugi problemi koji tište ovdašnje seljake, a tajnik udruge Miroslav Kovač podsjetio je na program rada udruge "Život". - Problem javne rasprave o poljoprivrednoj politici je bio taj što ljudi nisu imali informacija, a ima puno kategorija poljoprivrednih proizvođača, raznih veličina, pa su tako i njihovi interesi različiti. Mi smo si dali puno truda i napravili analize, simulacije i tumačenja uredbi. Ostale europske zemlje pa čak i velike europske zemlje poljoprivrednu politiku vode na tragu našeg prijedloga, IMG 6216a ne na tragu prijedloga našeg Ministarstva poljoprivrede koje je ono poslao Europskoj komisiji. Nama je postalo očito da je ovaj program Ministarstvo pisalo sa snažnim pritiskom i lobijem velikih sustava, velikih korporacija u Hrvatskoj, očito je da je ta preraspodjela koju smo mi dali, da ona veliki dio sredstava prenosi prema malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima – rekao je tajnik Kovač.