Srijeda, 15 Listopad 2014 11:32

Svaki student obrađuje svoje redove grožđa

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

STUDENTI VELEUČILIŠTA U POŽEGI BRALI CRNE SORTE GROŽĐA -
A U SVOJOJ BAČVI OD MOŠTA PROIZVODI I NJEGUJE KVALITETNO VINO

PODGORJE / VETOVO - Studenti Veleučilišta u Požegi brali su crne sorte grožđa te održali praktičan dio nastave na kojima su radili razne pokuse. Trenutno Veleučilište ima 30.000 trsova loze od čega je 18.500 trsova bijelih sorti i 11.500 crnih sorti, koji se nalazi na položaju Podgorja iznad Vetova na 350 metara nadmorske visine. O cijelom vinogradu brinu se studenti druge i treće godine, smjer vinogradar-vinar-voćar, njih 35 te profesori i mentori, trenutni kapacitet podruma je oko 50.000 litara vina raznih sorti, gdje se nalaze i bačve studenata na kojima oni tijekom godine rade svoja vina.

- Bijelo grožđe smo obrali a sada beremo crne sorte Zweigelt i Pinot crni, sladori su jako dobri oko 100 eksla i kiselina oko 7 grama po litri što je zaIMG 9730 ovu godinu izuzetno visoki slador i grožđe je zdravo, urod nije velik, opterećenje na ovim sortama obično ostavljamo oko 1,5 kilograma do 2 kilograma po trsu. Uz skidanje sorti studenti rade vaganje i pokuse različitih varijacija. U ovom slučaju radi se o Mikorizi, simbiozi gljivica na korijenu trsa. Jedan red je tretiran, jedan red nije tretiran, koji je kontrola i trenutno sada dio studenata bere grožđe i rade vaganje te onda ide dalje na preradu, na uzimanje uzoraka grožđa i mošta - rekao je mr. sc. Josip Mesić v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela VUP-a

-Veleučilište posjeduje 8 hektara vinograda i mi kao studenti radimo u tom IMG 9732vinogradu, od sadnje, berbe, pokusa sve do proizvodnje vina. Danas uz berbu radimo i pokus gdje na deset trsova radimo kontrolu Mikorize i prebrojavamo koliko ima grozdova na svakom trsu te važemo masu svih tih grozdova, a nakon toga gledamo koliko je grozd osušen i dali ima zaraze. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao. Prošli tjedan smo dobili svoju bačvu i 100 litara graševine i stavili smo kvasac te ćemo tijekom godine to obrađivati u vino - rekla je Lucija Dunđer, studentica 3. godina iz Velike Gorice.