Četvrtak, 13 Kolovoz 2015 11:31

Na sve moguće načine proizvođači se zakidaju

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IGRE OKO PŠENICE VELIKIH IGRAČA TRAJU I PRILIKOM OTKUPA -

 POŽEGA – Mala cijena je ponuđena proizvođačima pšenice, posebno od onih najvećih otkupljivača, pa su mnogi pribjegavali skladištenju bar u prvih mjesec, dva, očekujući nešto veću otkupnu cijenu. No da će se prilikom otkupa na mjesto otkupa dolaziti s ne baždarenim uređajima koji određuju njenu kvalitetu, a time i nižu cijenu, toga se nisu nadali. Konkretan loš primjer doživio je dipl. agronom Ivan Grbić, koji je u svoje vlastite silose pohranio oko 2.000 tona pšenice, vlastitog uroda i uroda svojih kooperanata. Nakon 30 dana zbog financijske potrebe odlučio je prodati tek 200 tona i to po 100 tona za dva velika otkupljivača.

IMG 7739- Prije spremanja žita u silose vršimo sami kontrolu i uzorke svake prikolice dajemo još na kontrolu tvrtki Croatia kontrola iz Zagreba koja ima ispostavu na požeškim silosima. Tada smo proteine imali visokih 13,9 %, 25,9% glutena, vrhunski hektolitar uz naravno prinose koji su nadmašili prosjeke prijašnjih godina. Sada u silosu nakon 30 dana pšenica, iz višegodišnjeg iskustva znam, dobije još do 0,5% porasta proteina, te sam očekivao dobru cijenu zbog odlične kvalitete. Kada smo počeli sa utovarom pšenice za Osijek došao je kontrolor iz tvrtke Inspecto d.o.o. Đakovo sa svojim uređajem i izmjerio smiješno male iznose, tek 11,9% proteina, a gluten 23,8%, što znatno utječe na cijenu i po toni gubim oko 140 kuna, što je za mene neprihvatljivo – kaže Ivan Grbić, vlasnik tvrtke Grbić koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u ratarenju, stočarenju, proizvodnju bučinog ulja i pekarskim proizvodima. Odmah je posumnjao u ispravnost uređaja ili pogrešnu primjenu, no otkupljivač priznaje samo svoju kontrolu, a radnik koji radi kontrolu ne zna ništa.

IMG 7737- Kada sam malo pogledao pobliže uređaj vidio sam da nema nikakvog atesta i baždarenja što je za sve mjerne instrumente obvezno. Pa ja na svom uređaju imam bar 15 raznih markica od baždarenja i atestiranja, na svakoj vagi mora biti baždarenje, a tvrtka koja se bavi time i o njenim rezultatima ovisi mnogo financijskih rezultata, to nema. Zvao sam i poljoprivrednu i tržnu inspekciju no oni o tome nemaju nikakvih saznanja i neznaju tko vrši kontrolu da li su takvi uređaji baždareni – kaže Grbić koji sada sumnja da je uređaj možda i namješten da pokazuje za 2% manje, to jest do 11,9% jer tada znatno pada otkupna cijena. Taj način on vidi samo kao još jedno varanje proizvođača, jer mali poljoprivrednik nema mogućnosti sam izmjeriti ili platiti neko neovisno analiziranje, te mu uglavnom pšenica ide pod najmanje kvalitetnu pšenicu, a time i najmanje plaćenu.

 - Čudno je to da je i moj kupac Žito Osijek angažirao takvu tvrtku za kontrolu, koja nema baždarene instrumente, posebice što postoji uvoznik, serviser i tvrtka za baždarenje takvih mjernih instrumenata i to u Slavoniji. Pod ovakvim uvjetima ja neću prodati svoju pšenicu, a savjetujem i drugima da dobro provjere kakvim instrumentima im kontroliraju kvalitetu pšenice – ističe Ivan Grbić, koji je pošto se obvezao ugovorom dozvolio da se odveze samo ugovorenih 100 tona pšenice, ali na analizu će praviti prigovor i tražiti dodatnu analizu u silosima kupca. Za ostale količine tražit će pravu tvrtku za analizu a ne da doživi da mu malu cijenu za pšenicu još i umanje.

Tekst/foto: Vladimir Protić