Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019 08:58

Predstavljena knjiga Recept za radost Irene Ivetić i učenika

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - U knjižnici Gimnazije Požega predstavljena je knjiga Recept za radost, drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje učiteljice Irene Ivetić. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je 2007. g. Sada su knjizi dodane pjesme koje je autorica u međuvremenu napisala i nove ilustracije.

Na samom početku nazočne je pozdravila Rajka Radoš, predsjednica Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“.

Knjigu je predstavila urednica, profesorica Romana Thür. Recept za radost je zbirka pjesama za djecu. Posebna vrijednost ove knjige je u tome što su ilustracije naslikala djeca, Irenini bivši i sadašnji učenici ali i djeca iz drugih razrednih odjela i iz drugih škola. Malih ilustratora je ukupno dvadeset i sedam. To su: Dora Bešlić, Antonio Bistrica, Dora Bradić, Nina Ćuže, Šimun Ćuže, Martin Del Vechio, Lovro Didović, Iva Dražić, Annika Fligić, Noella Fligić, Lana Gilich, Mani Jerkić, Niko Kajinić, Filip Kantor, Jelena Knežević, Lana Kukić, Marko Kundakčić, Lovro Marinović, Tonka Markulić, David Müller, Dora Panđić, Karla Paukner, Luka Perković, Laura Pleša, Matija Repulec, Margareta Varžak i Paola Vlahović. Autorica ilustracije na naslovnici knjige je učenica Paola Vlahović, a ilustracije na poleđini Jelena Knežević. Likovna urednica knjige je mlada učiteljica Kristina Gašparović, mag. prim. educ. Grafičku pripremu napravio je Tomislav Čenić.

Posjetitelji su mogli uživati u programu u kojem su sudjelovali učenici OŠ „Dobriša Cesarić“ Požega. Članovi literarno-recitatorske skupine 2.a razrednog odjela govorili su pjesme svoje učiteljice. Njihova imena su: Dora Novoselac, Martin Del Vechio, Filip Kantor, Lovro Didović, Dino Jagetić, Luka Podoljak, Niko Kajinić, Marko Kajinić i Dominik Čokrlić. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici 6. c razrednog odjela. Klara Matošević svirala je na tamburici a Marin Solina na saksofonu.

Uz predstavljanje knjige postavljena je i izložba učeničkih radova, ilustracija koje su objavljene u ovoj knjizi. Izložbu su postavile učiteljice Ivana Brus i Željka Zekić a otvorio ju je član Udruge „Matko Peić“ Marinko Markota.

Bio je ovo izniman doživljaj za sve nazočne: učenike, njihove roditelje, braću i sestre, bake i djedove, sadašnje i bivše kolege učiteljice Irene Ivetić, za sve ljubitelje pisane riječi koji su se odazvali pozivu. Napunili su knjižnicu te su se donosile dodatne stolice.

Nakon obveznog dijela programa uslijedilo je druženje uz kiflice, kolače, sokove i vino. Kolače su za ovu prigodu ispekle članice Udruge „Matko Peić“ a domaćica Ivka Golić i domaćin Zdravko Vranković brinuli su o tome da nitko ne bude ni gladan ni žedan.

Obzirom da je ovo peta knjiga učiteljice Irene Ivetić, jasno je kako joj, svemu usprkos, ne manjka ni inspiracije ni energije za rad.Vjerujemo stoga kako će nas autorica uskoro iznenaditi novom knjigom. A do tada – čitajmo ove pjesme, vratimo se u djetinjstvo i pronađimo svatko svoj recept za radost.