Subota, 01 Lipanj 2019 19:48

Iranski film Soul Mate pobjednik 27. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Prema ocjeni stručnog suda Grand Prix ovogodišnjeg 27. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi osvojio je iranski autor Mahdi Borjian s filmom „Soul Mate“. Zlatna plaketa pripala je tajvanskom autoru za film "Diary", srebrenu plaketu osvojio je Ruslan Aghazadeh iz Azerbajdžana za film „Human“ dok je brončana plakata ove godine otišla na Novi Zeland za film „Chilling“. Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu „Plus One“ redatelja Abdullaha Sahina iz Turske. Međunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Stanimir Trifonov – filmski redatelj iz Bugarske, Namik Kabil – filmski redatelj iz BIH te Đelo Hadžiselimović, Zoran Pezo i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Autorima je nagrade uručio gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji je naglasio kako je Požega nakratko središte svijeta zahvaljujući ovoj jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji te zahvalio organizatorima na ustrajnosti i kreativnosti.

Festival je i ove godine okupio veliki broj ljubitelja stvaralaštva i filmske umjetnosti, a da je Požega i dalje središte kratke filmske forme govori činjenica da je na ovogodišnji festival pristiglo 408 filmova iz čak 43 zemlje svijeta.

- Zahvaljujem svima koji toliko godina podržavaju naš festival, svim autorima iz cijelog svijeta jer do sada smo dobili 7500 filmova iz ukupno 87 zemalja, ali i mojim suradnicima koji su proveli sate pripremajući sve potrebno kako bi festival bio sve uspješniji - rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog.

Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra, TZ Požeško-slavonske županije, Grada Požege, a već tradicionalno podržavaju ga TZ Općine Velika, Općina Čaglin, Općina Brestovac, Općina Kaptol i Općina Jakšić.