Srijeda, 04 Listopad 2023 11:05

Nastupilo 9 zborova Matica umirovljenika Požeštine, a pjevači MU Požega predstavljaju županiju na državnoj smotri

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Matice umirovljenika Požeško–slavonske županije održani su u Svečanoj dvorani Gloria u Požegi 21. Susreti glazbenih sekcija i pjevačkih zborova umirovljenika Požeško–slavonske županije. Domaćin ovogodišnjeg natjecanja je bila Matica umirovljenika Pleternica, a smotra je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije. Ovogodišnji susret okupio je devet glazbenih sekcija i pjevačkih zborova sa preko 150 izvođača i veliki broj umirovljenika iz svih Matica umirovljenika općina i gradova sa područja Požeštine.

Matica umirovljenika Požeško-slavonske županije, koja organizira susrete, ovim dugogodišnjim okupljanjem nastoji objediniti aktivnosti matica, razvijajući njihovo društveno djelovanje i međusobno druženje. Zahvalu općinama, gradovima i županiji na financijskoj i drugoj pomoći u organiziranju smotre izrazio je na početku susreta Nediljko Nenadić, predsjednik Matice umirovljenika Požeško–slavonske županije te poželio dobar uspjeh zboru koji predstavlja županiju na Državnoj smotri zborova Matica umirovljenika.

Sve okupljene članove zborova i Matica umirovljenika pozdravila je u ime ovogodišnjeg domaćina, Grada Pleternice, gradonačelnica Marija Šarić, koja je najavila i gradnju novog objekta za dnevni boravak i okupljanje umirovljenika u Pleternici te zaželjela uspjeh svim zborovima i zboru koji predstavlja našu županije

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je 21. Smotru i proglasila otvorenom zahvalila je umirovljenicima na njihovoj aktivnosti, uključivanju u rad i život u široj zajednici, koju mogu pomoći sa svojim iskustvom koje su stjecali dok su radili, stvarali i izgrađivali naše društvo. Istakla je i niz mjera kojima se pomaže umirovljenicima i osobama starije životne dobi u poboljšanju životnog standard umirovljenika i poželjela još više ovakvih druženja, a slijedeće je već na tradicionalnoj Katarinskoj zabavi.

Mješoviti pjevački zbor iz MU Pleternica otpjevao je i himnu, a nakon toga i po tri pjesme. Pleterničani su za kraj izveli novo komponirani bećarac o Pleternici u kojemu spominju i sve nove objekte koje je grad dobio u posljednijih nekoliko godina, a koji su na koristi svim stanovnicima Pleternice a naravno i njima umirovljenicima. I ostali zborovi otpjevali su po tri skladbe neki i uz pratnju harmonike ili tamburaša. Ove godine nastupili su samo zborovi MU s područja Požeštine jer nije bilo zborova s područja Lipika i Pakraca.