Utorak, 12 Kolovoz 2014 16:30

Oj' Zagrađe lipo selo naše

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

14. SMOTRA FOLKLORA U ZAGRAĐU  -

 ZAGRAĐE – Nije članovima KUD-a Zagrađe vrijeme išlo na ruku, a sat vremena prije početka svečane povorke kroz selo i održavanja 14. Smore folklora „Oj' Zagrađe lipo selo naše, tebe diče i cure i snaše“ spustila se prava oluja i obilna kiša. Bili su uporni i Zagrađani i njihovi gosti koji su došli na smotru iz desetak gradova i naselja, i odlučili čekati da kiša stane i vrijeme se poboljša. Tako je smotra na velikoj pozornici počela tek sat i pol nakon planiranog, no smotra se ipak održala, a vrijedni folkloraši su pokazali što su naučili, pokazali svoje običaje, gizdave cure i snaše, zapjevali svoje pjesme i pokazali dio baštine svoga kraja.
Uporna je bila i publika koja je strpljivo čekala i dočekala smotru, a s pozornice su ih pozdravili predsjednica KUD-a Zagrađe Ljubica Sentić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. IMG 4669– Okupili smo se da proslavimo i pokažemo što ovaj kraj ima, a ova kiša nam je dala samo malo više vremena da se družimo, porazgovaramo. Na smotri je izneseno i bit će pokazano ono najbolje što imamo. Lijepe snaše će pokazati unteroke, koje su njihove bake sačuvale za njih. Danas se pokazuje vrijeme i ponos nakon završenih žetvenih radova, prikupljanje ljetine. Govorilo se što se sve radilo, a žetva je bila nagrada za njihove žuljevite ruke i znoj koji je proliven po našim poljima. Ratari znaju biti i branitelji, koji su pokazali za vrijeme Domovinskog rata, kada su branili i obranili domovinu – rekao je župan Tomašević, zahvalivši se svim učesnicima koji će pokazati dio baštine svoga kraja.
Smotru su otvorili najmlađi, dječja skupina KUD-a Zagrađe sa svojim tamburašima prikazavši nekoliko kola i otpjevavši nekoliko pjesama za mlade. Mlada skupina je već gostovala sa svojim programom na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Dječjim smotrama u županiji i dalje.
Uslijedile su folklorne skupine KUD-a Luka Oriovčanin iz Oriovca s plesovima i napjevima Brodsko-posavske županije, KUD-a Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, KUD-a Berda iz Brestovca, KUD-a Graničar Lužani, KUD-a iz Rokovaca-Andrijaševaca, KUD-a iz Podvinja, KUD-a iz Đakovačkih selaca i KUD-a iz Garčina

 Cijelo selo u folkloru i graničarskim nošnjama

Zahvaljujući svojim jedinstvenim graničarskim nošnjama KUD Zagrađe prepoznatljivo je ne samo u Požeško-slavonskoj županiji već i šire. Iako je većina nošnji koje koriste na nastupima stara i više od stotinu godina u samome Zagrađu, ono što raduje, IMG 4671kaže predsjednice KUD-a Ljubica Sentić je činjenica da se mnoge mlade žene bave ručnim radovima i izradom nošnji. Zagrađe je, podsjeća Ljubica jedino selo u požeško-slavonskoj županiji koje ima graničarsku nošnju.
- Mi smo uistinu ponosni na tu našu narodnu nošnju koju su sačuvali naši stari. U Zagrađu je gotovo svaka kuća na neki način uključena u rad društva a posebno bih istaknula bez kojih nema niti jednog našeg nastupa. To su starije mještanke sela koje se i danas trude da se svaki član opremi i uredi baš kako se to nekada radilo. Ima dosta kuća koje imaju tkalački stan. Tu se i štika i izrađuju ručni radovi. U zadnje su vrijeme Zagrađanke jako zainteresirane i za zlatovez. Izrađuju se zlatare iako treba znati da zlataru nije imala svaka kuća već samo one bogatije - kaže Ljubica.
Svjesni vrijednosti i zanimljivosti svojih nošnji članovi KUD-a koriste svaku priliku za nastupe i gostovanja, prezentirajući tako i izvorne običaje svoga kraja. Pa iako nemaju problema s nedostatkom članova jer su gotovo sve obitelji na neki način uključene u rad folklornog društva u Zagrađu ipak nastoje otići korak dalje.
Tako one mlađe nastoje zainteresirati za izradu tradicijskih frizura.
IMG 4673- Naše originalne frizure su isto tako zahtjevne. I tu imamo veliku pomoć naših starijih žena koje bi cokle htjele izrađivati s domaćom masti, no cure to ne vole i radije bi da se koristi gel. Imamo sada dvije frizerke koje nastojimo zainteresirati za izradu naših tradicijskih frizura. Vjerujem da će u tome biti uspješne a tada će im se sigurno još netko od mlađe generacije pridružiti – priča Ljubica.
Nastavljajući tradiciju svojih baka tako se i mlađe generacije uključuju u očuvanje izvornih običaja sela Zagrađa.
Djelić tog bogatstva uspješno prezentiraju na mnogim smotrama diljem Hrvatske a posebno na svojoj smotri folklora „Oj' Zagrađe lipo selo naše, tebe diče i cure i snaše“.