Četvrtak, 12 Ožujak 2015 12:22

Aktivno 80 članova u 3 sekcije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

15. GODINA RADA OBNOVLJENOG KUD-a POLJADIJA GRABARJE -

GRABARJE – Folklorno društvo Grabarje osnovano je 1957. godine no s vremenom je stalo sa radom, a grupa aktivista u selu ponovno ga je aktivirala 2000. godine pod nazivom KUD Poljadija Grabarje, pod kojim danas obilježava 15 godina prave renesanse folklornog rada. Danas je to jedno od najaktivnijih društava na području Požeštine u kojem djeluje 80-tak članova koji rade u tri sekcije, starija plesna skupina s 35 članova, dječja folklorna grupa s 20 članova i tamburaška sekcija koju su u potpunosti preuzeli mladi tamburaši i oni prate sve nastupe KUD-a, dok su oni stariji iz tamburaške sekcije samo savjetnici i podrška.

Iako se kao i sva društva posljednjih godina bore s nedostatkom financijskih sredstava ipak su imali i nekoliko gostovanja na smotrama u prijateljskim društvima u Podravskim Sesvetama, Pakracu, Požegi i Forkuševcima, a redovno nastupaju i na svim manifestacijama u gradu Kutjevu, od vinskih blagdana Vincelova i Martinja, do Festivala graševine, Maškara, Božićnog koncerta i dr. događanja. Redovno sudjeluju i na gastro manifestacijama koje organizira tjednik Kronika, od Sarmijade, Čvarkijade do Festivala kulenove seke a nastupili su i Etno susretima Požeštine. Sada već tradicionalnu 3. Švarglijadu organiziraju zajedno s tjednikom Kronika i šire tu manifestaciju i izvan granica županije.

Već niz godina organiziraju svoju smotru „Poljadija u srcu“ na kojoj svake godine prirede i prezentiraju jednu od tema iz svoje bogate baštine i starih seoskih običaja. tako su već poznati sa svojim prikazom „Od lana do stana“, „Običaji pudarenja“, „Žetva“, „Šljiva“, te prošle godine vrlo uspjeli prikaz Šišanja ovaca, obrade vune te izrade brojnih predmeta od vune. Za sve brojne aktivnosti imali su samo 54 tisuće kuna u svom proračunu pa su od nekih gostovanja morali odustati. Za slijedeću godinu financijski plan su povećali na 64 tisuće kuna i očekuju od grada Kutjeva i Požeško-slavonske županije veću pomoć.

Nisu zaboravili niti svoje osnivače, pa su posebnim priznanjima nagradili bračni par Tereziju i Stjepana Vrkljana, učitelje iz njihove škole koji su 1957. godine pokrenuli folklorno društvo. Nagradili su i one koji su im nakon obnavljanja najviše pomogli u radu Ankica Kundakčić, Marija Japundžić, Marija Pastjerik, Mila Mihalj, Ivan Abibović, te glazbenoj skupini „Šljivova grana“ koja ih prati i sudjeluje sa na njihovim nastupima, a velike prigodne zahvalnice uručio im je predsjednik KUD-a Ivan Ribičić.

Tekst/foto: Vladimir Protić