Ponedjeljak, 14 Rujan 2015 13:34

Jakšićani oduševljeni prikazanim folklorom i plesom

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

14. SMOTRA FOLKLORA „PJESMOM U JESEN“ -

JAKŠIĆ – Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Slavonija“ iz Jakšića po 14. puta domaćin je Smotre folklora „Pjesmom u jesen“ na kojoj se ove godine okupilo desetak folklornih društava iz cijele Hrvatske. Počelo je velim svečanim mimohodom jakšičkim ulicama, te prikazom ljepote i raskoši jahača i gizdavih konja, lijepo ukrašenih zaprega, narodne nošnje, a folkloraši su na trgovima u središtu naselja prikazali dio svoje kulturne baštine, pjesme i plesa svoga kraja. Nakon mimohoda program je održan na velikoj pozornici u krugu OŠ Mladost Jakšić.

Sve članove kulturno-umjetničkih društava pozdravio je i zaželio ugodan boravak načelnik općine Ivica Kovačević a smotru otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Sretan sam jer dolazim vidjeti jedan duh i zajedništvo ljudi koji ovdje dovodi puno starih i mladih koji dolaze vidjeti kulturu i tradiciju. Slavonija neće umrijeti, jest i bit će, a ovdje ćemo vidjeti ono najljepše što imamo – istakao je župan Tomašević, te pozvao mlade da ne odlaze u svijet nego da ostanu u svojoj domovini Hrvatskoj, da ostanu u ovoj najljepšoj županiji u Hrvatskoj.

Uz nastup domaćina HKUD „Slavoniju“ iz Jakšića, nastupili su Romsko KUD-o „Darda“ iz Darde koji su posebno oduševili veliki broj okupljenih gledatelja, KUD „Luka Lukić“ Brodska Varoš, KUD „Zavičaj“ Sračinec, KUD „Ivo Čakalić“ Kaptol, Matica slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD „Klas“ Podsused, Zavičajno društvo „Rama“ iz Pleternice, KUD „Zagorci“ Beljevina te Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda koji su svojim koloritom bogatim nošnjama i atraktivnim ukrajinskim plesom sve posjetitelje digli na noge.

Sva kulturno-umjetnička društva posebno su pripremili i uredili djevojku i mladića za prikaz koji je bio natjecateljski, no odluka prosudbene komisije iznenadila je sve i izazvala burni pljesak, jer su za pobjednike proglasili svih deset parova, koje su načelnik Kovačević i župan Tomašević nagradili vrijednim nagradama.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: Vanja/Vladimir Protić