Nedjelja, 12 Svibanj 2019 09:45

Stjepan Čuraj zalaže se za europsku minimalnu plaću, europsku najnižu mirovinu i Europu jednakih građana

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PREDIZBORNI SKUP KANDIDATA HNS – LISTA BR. 11 ZA EU PARLAMENT  -

POŽEGA – Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati Požeško-slavonske županije organizirala je predizborni skup u Obrtničkom domu u Požegi. Uz rad, djelovanje i program HNS-a za predstojeće Izbore za EU parlament posebno se na skupu obratio slavonski kandidat, sadašnji saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj, koji se na listi broj 11 nalazi na 12. mjestu.

Stjepan Čuraj pojasnio je svim okupljenima HNS-ovcima i njihovim simpatizerima zašto je HNS podupro vladajuću koaliciju i nije dozvolio da se Hrvatska zaustavi novom parlamentarnom krizom, novim izborima, krizom vlasti, jer je želio da Hrvatska ide dalje i strukturnim promjenama, posebno u ministarstvima koja su pripala HNS-u podupre razvoj Hrvatske i napravi reforme. HNS je danas dokazao da je i tada bio u pravu kada je podupro vladajuću koaliciju na čelu s HDZ-om.

IMG 4430Lista broj 11 – HNS i kandidati nam listi svoju kampanju vode pod sloganom #uvedimo EU u HR,  pod kojom će se svakako zalagati za provođenje nekih načela, koja se mogu provesti kroz četiri projekta. To je prije svega uvođenje Europske minimalne plaće u HR, koja traži kao preduvjet osnivanje fonda iz kojeg bi se podmirivale razlike u plaćama do dogovorenog europskog minimalca, Te subvencije bi se s vremenom smanjivale, a poslodavci bi za taj iznos povećavali plaću za otprilike 15% godišnje. Projekt uvođenje Europske najniže mirovine za HR umirovljenike i izjednačavanje populacije treće životne dobi s umirovljenicima EU. To bi trebao biti iznos od 50 posto jedinstvene minimalne plaće u EU za recimo 20 godina radnog staža, odnosno 50 posto radnog staža. Ovo je zapravo već postojeće pravo i institut izračuna koji se danas primjenjuje, a cilj je da se iznosi povećaju za minimalno 50 posto od sadašnjih 64,34 kune po godini staža na više.

Treći projekt je uvođenje Europskih zdravstvenih standarda za građane HR, jer danas to nije slučaj u hrvatskom zdravstvu. HNS želi dostupnu kvalitetnu zdravstvenu skrb u suvremenoj EU kao imperativ u svakodnevnoj praksi. Građani u svakom kutku EU trebaju imati olakšan pristup jedinstvenom zdravstvenom sustavu. Jednake dijagnostike i terapije kod liječenja trebaju biti zdravstveni standard na području cijele Unije. Četvrti projekt je te posebno priključenje HR Europi jednakih građana, jer građani HR imaju počesto samo određena prava koja se ne ostvaruju jednako za sve. Financijske i bankarske ponude, telekomunikacijski paketi i temeljne socijalne usluge – sve se to s vremenom mora izjednačiti na području cijele EU. Svima mora biti isporučeno jednako, jer smo jednaki. Osim prehrambenih proizvoda, predstoji bitka za izjednačavanje svih drugih segmenata građanskog standarda.

Kao zaključak Stjepan Čuraj kaže: - Moramo olakšati život našim građanima i stvarati jednake šanse svima. Europski parlament treba biti mjesto na kojemu se raspravlja o stvarnoj (ne)jednakosti građana u državama članicama. Provođenje naša četiri projekta bi trebao biti primarni fokus svih zastupnika u Europskom parlamentu. Trebamo inicirati propise koji će s vremenom građane stvarno učiniti jednakim.

Predsjednica ŽO HNS Marica Vidović, regionalni tajnik HNS slavonsko-baranjski Vinko Ručević i tajnik Bojan Tojagić dali su upute svojim članovima kako glasovati na predstojećim EU izborima, posebno za liste, a posebno za pojedine kandidate na listi HNS-a, kao preferencijalne glasove. Posebno su održali i edukaciju svih članova HNS-a koji će biti članovi biračkih odbora i povjerenstava. Posebni gosti na skupu bili su članovi KUD Šijaci iz Biškupaca.