Srijeda, 11 Ožujak 2015 13:39

Spajanje bolnica pokazuju rezultate

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TISKOVNA KONFERENCIJA PREDSJEDNIKA ŽO SDP -

POŽEGA – Javnosti se o nekoliko pitanja obratio predsjednik ŽO SDP-a, saborski zastupnik Zdravko Ronko i prokomentirao nekoliko političkih situacija u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. Do sada u javnosti plasirane netočne podatke kao rezultat spajanja pakračke i požeške bolnice je negirao i iznio nove, potpuno drugačije podatke.

- Spojene bolnice potrošile su u 2014. godini 13 mil kn manje nego 2013., a obradile 16.000 pacijenata više. Ugovori o djelu u pakračkoj bolnici svedeni su na „nulu“ sav posao odradilo je 545 zaposlenih bez vanjskih ugovornih usluga . Stanje obaveza sa 54 mil kn smanjeno na 34 mil kn – ispod razine 2011. Nagodbama su raščišćeni svi brojni sporovi pakračke bolnice i prekinut odvjetnički eldorado – primjera radi samo u 2013. računi za odvjetničke usluge bili su preko 500 tisuća kn – e sad nema više zlatne koke. I zamislite, u 2014 nije upućen niti jedan prigovor pacijenata na liječenje u pakračkoj bolnici, ni jedna tužba, a kako je bilo do pripajanja – zna se. Da, ali zašto? Pa uveden jer red – od dolazaka i prisustvovanja na poslu, nošenja bolničke odjeće, odobravanja i korištenja godišnjih odmora, službenih putovanja, primjene prava iz kolektivnih ugovora, poslovanja bolničkih skladišta itd. U isto to vrijeme pakračka bolnica kompletno je informatizirana u prvoj polovini 2014., i sad je na razini informatizacije požeške bolnice – dakle na razini najbolje hrvatske bolnice. Potpuno je renovirana i hemodijaliza i za 50% povećana mogućnost prijema pacijenata 30/45 a u pripremi je za ovu godinu i uspostava dnevne bolnice – iznio je Ronko podatke iz kojih se vidi opravdanost spajanja dviju bolnica.

- Ni požeška bolnica nije bila zakinuta, naprotiv prošle godine izlobirali smo 7 milijuna kn za objedinjeni hitni bolnički prijem i 2,3 milijuna kn za novi parkirališni prostor , a evo i za ovu godinu osobno sam izlobirao i 1,2 milijuna eura za novi magnet od 1,5T koji je tri puta jači od dosadašnjeg – dodao je Ronko.

U svom komentaru osvrnuo se i na list Grada Požege koji je izašao u prigodi Dana grada. - Ovaj malo zakašnjeli Pokladni list koji Čoraci nazvaše Požega.hr, da nije žalosno doista bi bilo jedno šaljivo štivo iz kojeg se može iščitati kako sadašnja vlast nema ama baš niti jednog projekta ali se kiti perjem prethodne vlasti i pripisuje si Gradsku knjižnicu, Gradski muzej, Trg sv. Terezije, Sportsku dvoranu Grabrik, fra Luku itd. U tom Pokladnom listu obznaniše nam Čoraci i da su na tim mojim projektima, za koja smo osigurali sredstva, dobili u 2015. čak 11 milijuna kuna, zaboravivši istaći da sam 2013. god. preko projekata priskrbio blizu 150 milijuna kn (Cesta Požega-N. Kapela, pruga Požega-Velika, kolektor Rokova-Orljava, kirurške dvorane i RTG, rotor Zapad, Glazbena škola, Knjižnica, Kempfova, vodovod G. Emovc, N. Štitnjak, Seoci, Ženski zatvor itd. - nabrojio je Ronko projekte koje je završio u zadnjoj godini mandata gradonačelnika.

Tekst/foto: Vladimir Protić