Petak, 27 Ožujak 2015 13:05

Liste čekanja se smanjuju a e-rješenja našeg zdravstva traže i stranci

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČELNICI SDP GRADA POŽEGE ISTAKLI USPJEHE U ZDRAVSTVU NA LOKALNOJ I DRŽAVNOJ RAZINI -

POŽEGA – Da je zdravstvo u Hrvatskoj sve bolje, da su neka rješenja otklonila probleme lista čekanja, da se za e-rješenjima našeg zdravstva koje je pomoglo u poboljšanju stanja interesiraju i neke strane zemlje, da se kroz zdravstvo može implementirati i zdravstveni turizam te još niz dobrih primjera, čuli smo na tiskovnoj konferenciji koju su sazvali predsjednik GO SDP Požege mr. sc. Marijan Cesarik, aktualni zamjenik ministra zdravlja, te od članova GO, Marice Šutalo Maksimović, ravnateljice Područne službe HZZO, Martine Vlašić, ravnateljice centra za socijalnu skrb, i Brune Horvata, dugogodišnjeg turističkog djelatnika i člana turističkih vijeća.

- U zdravstvu smo zatekli velike dugove zbog čega je bila potrebna sanacijaIMG 6150 zdravstvenih ustanova i napraviti master plan hrvatskih bolnica, na koji se čekalo čitavih 20 godina. Mi smo ove godine na Vladi RH prihvatili nacionalni plan bolnica a efekti i uštede se već vide. Racionalizirani su troškovi i skraćene liste čekanja što je bio poseban izazov. Zatekli smo što se tiče lista čekanja veliki nered koji možemo nazvati kaosom, a sada se uz pomoć nove informatizacije, te programa plus u pet tjedana riješiti 24.000 pacijenata. problem liste čekanja može se vrlo dobro riješiti, pa kad bi svaki liječnik jednom tjedno pogledao jednog bolesnika više liste čekanja bi bile riješene. U ministarstvu je osnovana i nova uprava za zdravstveni turizam – istakao je Cesarik, koji je i pitanje razdvajanja i osamostaljenja Klinike za dječje bolesti tražio od početka, a danas se to pokazalo dobrim i već se razmišlja da se Klinika za dječje bolesti premjesti na povoljniju lokaciju koja bi bila bolja i za male pacijente i za njihove roditelje. Ta Klinika bila bi značajna za cijelu Hrvatsku.

- Ugodno sam se iznenadio kad su mi u Ministarstvo zdravlja dolazili IMG 6155veleposlanici drugih europskih zemalja, posebni i Njemačke, koji su bili oduševljeni primjerom naše informatizacije, a posebno e-receptima. Prošle godine ugostio sam i zamjenika ministrice zdravlja NR kine koji je došao upravo da vidi kako dobro funkcionira naša informatizacija, jer smo po informatizaciji u zdravstvu u samom vrhu Europske unije – dodaje Cesarik koji odličnim ocjenjuje i izdvajanje HZZO iz državne riznice, jer je u tom slučaju zdravstvo dobilo dodatne dvije milijarde kuna. To su sredstva za pacijente i svaka kuna u sustavu zdravstva ići će na korist pacijenta, koji je ovoj SDP-ovoj Vladi na prvom mjestu. Protivi se zdravstvu za bogate i one ostale, što će ovaj novi sustav svakako izbjeći.

- Papirnate uputnice, nalazi i otpusna pisma postat će prošlost, jer će zahvaljujući projektu informatizacije bolnica gdje je utrošeno 3,6 milijuna kuna, sva zdravstvena obrada pacijenata provodit će se isključivo u elektroničkom obliku. Komuniciranje putem papirnatih dokumenata između primarnog zdravstva i bolnica će za koji mjesec biti iza nas, jer će uputnice, nalazi i otpusna pisma izravno elektronički putovati između specijalista i obiteljskih liječnika – najavila je Marica Šutalo Maksimović, znatno olakšanje za pacijente jer će biti daleko manje dolazaka u zdravstveneIMG 6156 objekte a neće morati niti čuvati nalaze jer će oni biti pohranjeni u informacijskom sustavu zdravstva. Najavila je projekt e-savjetovanja za liječnike primarnog zdravstva sa specijalistima, što će ubrzati proces postavljanja dijagnoza i pokretanje terapija.

- Dolaskom ove Vlade shvatila se važnost resora socijalne politike pa se izdvaja i formira posebno ministarstvo Socijalne politike i mladih. Problem siromaštva u društvu se ne gura pod tepih i ne zatvaraju se oči jer siromaštvo nam se nije dogodilo jučer, pa tako i u našoj Požeško-slavonskoj županiji koja je po istraživanjima UN iz 2006. godine bila najsiromašnija županija u Hrvatskoj i kao takva prva na rang listi prema socijalnoj isključenosti, po nezaposlenosti, siromaštvu. Zakonom o socijalnoj skrbi propisane su i obveze jedinica lokalne i regionalne samouprave za sudjelovanjem u režijskim troškovima siromašnih obitelji, za struju, vodu, grijanje svim korisnicima zajamčene minimalne naknade. Oni trebaju dobiti polovinu iznosa od te minimalne naknade, no na području naše županije po pritužbi građana gradovi i općine ne poštuju zakonske propise i građani teško dobivaju svoja prava propisana zakonom – istakla je Martina Vlašić, koja napominje da je grad Požega u socijalnom programu čak smanjio proračunska sredstva za 500 tisuća kuna za ovu godinu. Očekuje bolju suradnju s općinama i gradovima koji moraju poštivati te zakonske propise IMG 6143a ona smatra da im je to i moralna obveza prema svojim stanovnicima.

Ministarstvo zdravlja uvidjelo je da zdravstveni turizam može doprinijeti kao gospodarska grana. – Na našem području zdravstveni turizam ima zacrtani razvoj u Velikoj i Lipiku, koji imaju sve preduvjete za razvoj takvog turizma. Simbiozom dva ministarstva turizma i zdravlja na ovom području u budućnosti će donijeti rezultate – rekao je Bruno Horvat, koji današnji rad TZ grada Požega samo po tri vijesti na njihovom portalu u zadnja četiri mjeseca ne može ocijeniti dobrim i afirmativnim.

Tekst/foto: Vladimir Protić