Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 14:32

Požeška bolnica dobiva novi „magnet“ za 10 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

TO NISU BILA PREDIZBORNA OBEĆANJA ZDRAVKA RONKA -

POŽEGA – Nedavnu najavu nabavke novog uređaja za magnetnu rezonancu požeškoj bolnici do kraja godine, koji su neki portali nazvali predizbornim obećanjem Zdravka Ronka, na današnjoj tiskovnoj osobno je demantirao informacijom o riješenom financiranju od strane Ministarstva zdravlja.

- Ta stara MR-a koju je 2003. također kupila Vlada SDP-a dala je svoje. To je tada bio suvremeni aparat od 0,35 T koji je itekako doprinio osnaživanju naše bolnice. S tim aparatom kroz 12 godina izvršeno je preko 42.500 pregleda ne samo pacijenata iz naše županije nego daleko šire i od granica Slavonije, a za što je HZZO-u OŽB Požega fakturirala 32,4 mil kn - rekao je Zdravko Ronko dodavši da je svih godina dok je bio gradonačelnik i grad Požega redovno pomagao nabavku potrebnih uređaja i opreme, dok danas gradonačelnik Neferović i njegova "bulumenta" ništa ne ulaže u opremanje požeške bolnice.

- Slavonski Brod također ima MR aparat, a snimke im očitavaju požeški i osječki specijalisti. Eto tako se pronosio i glas o opremljenosti požeške bolnice i znanju njenih liječnika, a ulaganjima posljednje tri godine postala je i najbolja bolnica u RH. Kroz tri godine, koliko Vladu RH vodi Zoran Milanović izlobirao sam 15-tak milijuna kuna za požešku bolnicu, novi rentgen 2 mil. kn, jedinica za moždani udar i oprema za tri kirurške sale 1,4 mil. kn, objedinjeni hitni prijem 7,5 mil. kn, novo parkiralište na kojem nema naplaćivanja 2,3 mil kn. Sve je to građanima i pacijentima na radost a političkim takmacima na podstrek i uvažavanje – kaže Ronko koji dodaje da je prof. dr. sc. Željku Glaviću, ravnatelju PŽB već na stolu odobrenje na 10 milijuna kuna za nabavku nove magnetne rezonance. Požeška bolnica mora pokrenuti javni natječaj za nabavku i novi magnet može stići već ovog ljeta.

- Rekao sam i tada da se novi magnet može smatrati riješenim, što je za neke nepojmljivo samouvjeren optimizam, a za druge puka predizborna obećanja. Moram reći, ravnatelja Glavića puno sam puta zadržao na čelu požeške bolnice, 2000., 2006., 2011., a 2013. godine zatražio sam i da preuzme funkciju sanacijskog upravitelja OŽB. 2014. godine dobio je još i Pakrac. Vjerovali smo jedan u drugog i napravili jako puno – istakao je Ronko i pozvao ravnatelja da zasuče rukave i evo magneta već ovo ljeto.
Sve to je potvrdio i ravnatelj Željko Glavić, već je dobio suglasnost Ministarstva zdravlja, te je najavio postupak javne nabave. - Svakako da je to vitalna i najveća investicija u medicinsku opremu koja osigurava daljnji razvoj bolnice, a po završetku postupka javne nabave do kraja ljeta mogla bi se dobiti i staviti u funkciju nova magnetna rezonanca u požešku bolnicu.

 
Tekst/foto: Vladimir Protić