Ponedjeljak, 27 Travanj 2015 13:28

Grad Požega nije osnivač Veleučilišta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELEUČILIŠTE U POŽEGI ODGOVARA NA TRAŽENJE DOSTAVE DODATNIH PODATAKA O INVESTICIJI NA ZGRADI OD 10 MILIJUNA -

POŽEGA – Tiskovnom konferencijom na dopis grada Požege o traženju dodatnih podataka za investiciju od 10 milijuna kuna u dogradnju zgrade odgovorili su predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi mr. sc. Marijan Cesarik, inače aktualni zamjenik ministra zdravlja i v.d. dekana dr. sc. Dinko Zima. – Gospodin Neferović je prepotentno zatražio nadopunu za suglasnost ulaganja u nekretnine, te velevažno izjavio kako podržava izgradnju objekta i zahtjeva da mu se u što kraćem roku dostavi projektna dokumentacija, te da bez obzira na investitora sve mora ostati u vlasništvu grada Požege. Osnivač i vlasnik Veleučilišta nije grad Požega, već RH, a zalaganjem tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića i gradonačelnika Zdravka Ronka još davne 2006. godine RH je prenijela vlasništvo bivšeg Doma HV na grad Požegu isključivo za potrebe Veleučilišta u Požegi – kaže Cesarik, koji dodaje kako ondašnjem dekanu nikada nije palo na pamet da traži takvu suglasnost iako se adaptiralo u više navrata i dva puta plaćali isti poslovi. Stoga ga čudi sada poziv gradonačelnika Neferovića da se sjedne za stol i razgovara o lokaciji. – Ja kao bivši gradonačelnik grada Požege znam da još od Franje Cirakija grad nema lokaciju, osim ako ne misli na stadion Slavonije koju je u zadnje dvije godine uspio spustiti na najniže grane ili je možda htio uzeti ulogu posrednika, a nama je znano da posrednici uzimaju proviziju što je nama neprihvatljivo. Ostale lokacije nisu pogodne ni po GUP-u niti su u vlasništvu grada Požege.

Kako je ta nekretnina dobivena od RH upravo za potrebe Veleučilišta Cesarik je iznio zahtjev da grad Požega izvrši prijenos te nekretnine na Veleučilište u Požegi. - Time bi se stekli svi uvjeti za kvalitetno apliciranje Veleučilišta prema fondovima Europske unije za adaptacije, dogradnje zgrade. Tako se više nebi doveli u situaciju kao početkom ove godine kad se tražila suglasnost za projekt energetske učinkovitosti zgrade, a koju nismo dobili jer nas je kvazi vlasnik odbio s obrazloženjem da ima prečih projekata koje treba kandidirati – istakao je Cesarik koji dodaje da je Veleučilište nezavisno, autonomno, samostalno odlučuje o strategiji i prioritetima vlastitog razvoja.

Kako se ukazala potreba a i postoji preporuka Agencije za znanost i obrazovanje za proširenje prostora i povećanje njihove opremljenost išlo se na ovu dogradnju. – Prioritet nam je ulaganje u nove prostore i to ulaganje vlastitih sredstava ali u vlastiti prostor. U radnoj verziji idejnog projekta to smo i predvidjeli, laboratorije, knjižnicu i čitaonicu, prostor za predavače, dizalo za osobe s invaliditetom – kaže v.d. dekana Zima, koji dodaje da se i s gradnjom studentskog doma podiže studentski standard, ali da tome trebaju prethoditi detaljnije i stručne analize a ne jeftine provedene ankete.

Tekst/foto: Vladimir Protić