Utorak, 28 Travanj 2015 09:48

OPG su u ravnopravnijem položaju nego prije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSJEDNIK SABORSKOG ODBORA ZA POLJOPRIVREDU FRANJO LUCIĆ ZADOVOLJAN IZMJENAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDI I POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU -

 POŽEGA - Zadovoljni što su uspjeli uvjeriti ministra poljoprivrede i Vladu RH da se promijene sporne odredbe u Zakonu o poljoprivredi i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je favorizirao velike tvrtke, a stavljao u nepovoljni položaj male poljoprivrednike i OPG-ove, predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić na tiskovnoj konferenciji pojasnio je što donose novi zakoni. Na tiskovnoj konferenciji podršku su mu dali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te načelnici i gradonačelnici Požeštine.

 Iako nisu usvojeni svi njihovi mandati zbog čega su HDZ-ovi zastupnici u Saboru RH glasovali suzdržano ipak su u konačnici zadovoljni tom izmjenom od čak 42 članka dosadašnjeg zakona zbog čega su čak tražili i da se donese novi Zakon o poljoprivredi jer je promijenjena gotovo polovica zakona. – Dosadašnji Zakon je bio dvije godine IMG 8536faktički neupotrebljiv, a ovaj novi će sigurno doživjeti još neke izmjene. Izgubili smo dvije godine jer je sklopljeno samo ugovora za 1500 ha državnog poljoprivrednog zemljišta, a u 2015. godini samo 215 ha i to na četiri velike tvrtke, što je pokazatelj da je dosadašnji zakon i pisan samo za velike tvrtke. Sporan je bio upravo taj gospodarski program koji je u startu davao prednost velikom sustavu, bodove je dobivao onaj tko je imao više školovanih kadrova, više traktora i strojeva, bolji gospodarski plan, što mali poljoprivrednik ili OPG nije imao. Tako nije mogao doći niti do zemljišta, a to govori i naš primjer iz Pleternice gdje se za 65 ha državnog zemljišta javila tvrtka iz susjedne županije koja bi po tom starom zakonu i dobila zemljište. U suradnji sa županima i razgovorom s ministrom poljoprivrede tražili smo te izmjene u gospodarskom programu i ukidanje tih 60 bodova. Domicilni mali čovjek koji se bavi poljoprivredom nema te uvjete i u startu gubi prednost u zakupu poljoprivrednog zemljišta. Drago mi je da smo to uspjeli spriječiti, jer sada po novom zakonu ne može netko iz druge sredine i županije i uzeti zemlju u zakup a domicilne ljude ostavio bez zemlje – rekao je Franjo Lucić, zadovoljan što je u ovom slučaju zajedničkom akcijom i lijeve i desne opcije dovelo do dogovora i spašavanja malog poljoprivrednika. Zahvalio se i predsjedniku Sabora RH Josipu leki što je dao podršku njihovom prijedlogu i uvjerio ministra Jakovinu da prihvati te prijedloge.

Po novom Zakonu sada stočari koji još nemaju dovoljan broj ha zemljišta po broju stoke tu zemlju dobivaju s direktnim ugovorima s ministarstvom, što će svakako stočarima i mljekarima omogućiti sigurniju proizvodnju hrane za stoku, Lucić je izrazio bojazan da tu može doći do nepravilnosti. To će HDZ svakako kontrolirati i isticati ako dođe do kršenja. Predlagali su i da onaj koji iskrči zapušteno zemljište i privede ga poljoprivrednoj proizvodnji dobije to zemljište na korištenje bez natječaja na bar dvije godine, jer je već uložio, no taj prijedlog nije prihvaćen. Dobrim je ocijenio što će sredstva od prodaje zemljišta pripasti jedinicama lokalne samouprave koji će ga kasnije utrošiti za provedbe komasacije zemljišta na svom području. Kako tog zemljišta neće biti puno sredstva za IMG 8541komasaciju neće biti dovoljna općinama i gradovima pa će se koristiti i sredstva iz EU. Svu zemlju za koju neće biti interesa za dugoročni najam moći će se dati na kratkoročne ugovore do pet godina. Lucić predlaže da nakon ulaska u EU svoje strože zakone revidiramo i uskladimo s europskim jer su neki zakoni za naše poljoprivrednike povoljniji od naših. To se svakako tiče otvaranja i mini prerada odmah uz proizvodnju mlijeka, mesa ili ratarstva, što naši današnji zakoni ne dozvoljavaju, nego traže velike tvorničke proizvodne pogone. Upravo mali proizvođači u EU mogu odmah uz svoju osnovnu proizvodnju razvijati i male preradbene pogone, pa tako uz staju s muznim kravama razvijaju i mini mljekaru, a sa mliječnim proizvodima snabdijevaju vrtiće i škole u svojoj okolici. To će biti šansa i mnogim našim slavonskim proizvođačima kulena i ostalih mesnih prerađevina da otvore mini preradu, a ne cijelu mesnu industriju. To je šansa za mnoge naše autohtone proizvode kojih u svijetu nema.

Svoje zadovoljstvo donesenim zakonom izrazio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević – Ponosan sam što smo sudjelovali i što smo spriječili donošenje jednog krivog i lošeg zakona kojim smo uspjeli spasiti nacionalne interese, spasili Slavoniju, spasili županiju i našeg seljaka. Ta dva zakona su garancija opstojnosti čovjeka na ovim prostorima. Nismo dozvolili da to prođe pokraj nas, učinili smo maksimalne napore, dobili potporu svih župana Hrvatske, dobili potporu našeg predsjednika saborskog odbora za poljoprivredu Franju Lucića i mislim da su došli pameti. Hvala Bogu pa je netko shvatio IMG 8531da dobar zakon nije pitanje privatnih i osobnih interesa, nego interesa nas, hrvatskog naroda. Ovoj županiji je glavna grana poljoprivreda i moramo se brinuti kako se razvijati i poboljšati naš životni standard. Zato pozivam sve poljoprivrednike i OPG-ove da osnujemo proizvođačke organizacije, zadruge ili neke druge modele, kako bi mlade ljude vratili na ognjišta i pokrenuli zapošljavanje. Mijenjat ćemo zakone, a mijenjat ćemo i Vlade.

Tekst/foto: Vladimir Protić