Utorak, 05 Svibanj 2015 13:58

Dva CT uređaja za 7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SABORSKI ZASTUPNIK ZDRAVKO RONKO NAJAVIO NOVA ULAGANJA U POŽEŠKU I PAKRAČKU BOLNICU -

 POŽEGA – Tiskovnom konferencijom oglasio se predsjednik SDP Požeško-slavonske županije Zdravko Ronko i najavio nova ulaganja u zdravstvo županije, te nove uređaje za požešku i pakračku bolnicu.

– Uspjeli smo ući u program za nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove Ministarstva zdravlja. Pokrenut je i postupak javne nabave za dva 32-slojna CT uređaja za lokaciju Opća županijska bolnica Požega jedan, a drugi za lokaciju Pakrac. Vrijednost svakog uređaja je 3,5 milijuna kuna. Time će se ovim moćnim uređajima puno više unaprijediti ova dijagnostička metoda koja na bezbolan, neinvazivan i siguran način daje preciznu sliku i trodimenzionalan prikaz svakog organa u tijelu. Prednost 32-slojnog uređaja je što snima u dvostruko većem broju slojeva od prijašnjeg uređaja, bolje uočavanje promjena i u skraćenom vremenu snimanja što je izuzetno važno za hitnu službu – rekao je Ronko, te dodao da se nakon dolaska novog uređaja za magnetnu rezonancu od 1,5 T, stari uređaj od 0,35 T neće prodavati, iako se javilo nekoliko zainteresiranih kupaca iz Hrvatske i inozemnih privatnih poliklinika.

– I taj uređaj je nabavila 2003. godine tadašnja SDP-ova vlada i bio je prvi takao uređaj koji je dobila jedna županijska bolnica. Kako je sada suvišan požeškoj bolnici odlučili smo podržati prijedlog sanacijskog upravitelja prof. dr. sc. Željka Glavića da se taj uređaj premjesti na lokaciju Pakrac. To je nastavak onih vjetrova koje sam pokrenuo još prije kao župan Požeško-slavonske županije. Uređaju se može jamčiti još najmanje 5 godina rada, a za dodatno servisiranje treba pripremiti 300 tisuća kuna i za uređenje prostora u Pakracu još 200 tisuća kuna. Novac nije i nesmije biti problem i to ćemo mi za Pakrac riješiti. To će za pakračku bolnicu puno značiti posebno u svijetlu Huškinih huškanja i cirkusa oko paljenja svijeća za bolnicu.

Ronko je javnosti predstavio i dipl. medicinsku sestru Ljerku Švajghart, pomoćnicu sanacijskog upravitelja za sestrinstvo OŽB Požega koja je imenovana odlukom Ministarstva zdravlja koordinatorom kod pružanja zdravstvene zaštite hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. To je unapređenje zdravstvene zaštite i doprinos hrvatskim braniteljima koju će sada sigurno imati u OŽB Požega, a koju su do sada provodili samo klinički bolnički centri.

Tekst/Foto: Vladimir Protić