Srijeda, 20 Svibanj 2015 10:39

Neki stočari ga mogu zloupotrijebiti

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HDSSB KRITIZIRAO NEKE ODREDBE ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU -

POŽEGA – Iako je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen nakon usvajanja podosta primjedbi i od opozicijskog HDZ-a koji je na kraju istakao da je to sada ipak zakon koji će služiti Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, HDSSB grada Požega i Požeško-slavonske županije ipak ima neke primjedbe. Suglasni su i oni da je Zakon riješio puno problema i da ima dobrih rješenja, no u nekim slučajevima, a oni su to i prilikom donošenja zakona isticali, ali njihove primjedbe nisu uvažene, postoji mogućnost zloupotrebe.

Posebno se to odnosi kod stočara koji sada i bez natječaja mogu dobiti onoliko hektara poljoprivrednog zemljišta koliko ima grla stoke. E upravo tu problem vidi Damir Vinković, predsjednik GO HDSSB Požega, koji kaže da su oni koji imaju veći dio zemlje u zakupu od privatnih osoba, a znamo da taj zakup nije dugoročan i da je nesiguran, sada imaju upisane te hektare zemlje u upisniku i ne mogu dobiti državne zemlje u potpunosti. Vinković ističe kako su neki OPG ipak bili vizionari pa su otvorili i OPG na nekoga od članova obitelji, te na jednom imaju svu zemlju, a na drugom stoku, te sada konkuriraju sa svim grlima na hektare zemlje. Neki će sada dobiti stotine ha u zakup. Vinković misli da treba i razgraničiti one stočare koji stoku uzgajaju od početka, pa do kraja, od onih koji samo uvezu stotine grla stoke, kratko dohranjuju i prodaju, jer i ti će u upisniku imati veliki broj stoke koju imaju samo dio godine, a imaju pravo na iste količine poljoprivrednog zemljišta. Danas imamo 182 OPG na našem području koji su stekli pravo da dobiju u zakup poljoprivredno zemljište.

Predsjednik ŽO HDSSB i saborski zastupnik Dražen Đurović apelira na Lokalne zajednice, gardove i općine da se sada potpuno posvete rješavanju komunalne infrastrukture, posebno vodovoda, kanalizacije, nerazvrstane ceste, nogostupe, vatrogasne domove i dr., jer se ti projekti u potpunosti ili sa visokim udjelom financiraju iz programa EU, fondova za ruralni razvoj iz mjere 07. Sada je šansa da općine i gradovi povuku znatna sredstva za svoj brži razvoj. – Imamo županijsku agenciju, grad ima agenciju, svi imaju urede, pozapošljavali silne pripravnike. Pozivam načelnike da pogledaju oko sebe i vide te silne komunalne manjkavosti i da idu raditi programe i prijaviti se za ta sredstva. Tu se radi o milijunima eura koji su na raspolaganju onima koji su se za njih kandidiraju.

Tekst/foto: Vladimir Protić