Petak, 09 Listopad 2015 12:08

Tražit će ispunjenje svojih zahtjeva na izborima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ŽUPANIJSKE HSU -

POŽEGA – Iz cijelog izvješća HSU za protekle dvije godine može zaključiti da ne kriju svoje nezadovoljstvo suradnjom s koalicijskim partnerima na nivou županije, posebno kad se radi o suradnji s jačim partnerskim strankama, oni su kao manja stranka uvijek potisnuti. „Tko jači taj kači“, ističe u svom izvješću predsjednik ŽO HSU IMG 1150Branimir Ščulac, pa u slijedu tog izvješća i razumijevamo da iako u koaliciji s SDP-om, na županijskoj i razini grada Požega surađuju i podržavaju program i aktualnu vlast HDZ-a. Iz tog razloga suprotno koalicijskom ugovoru SDP je oduzeo mandat HSU u Županijskoj skupštini, a vijećnica HSU u gradskom vijeću glasuje uz HDZ.

- Mi podupiremo sve županijske organizacije HSU i po potrebi pomažemo i pronalazimo neka rješenja. Raspravljamo i kako se osnažiti za parlamentarne i slijedeće lokalne izbore, koji su za nas puno važniji. Moramo stvoriti uvjete ili za samostalni izlazak na izbore ili određene koalicije. Polemičkih tonova ima, no mi imamo mehanizam da oni koji podržavaju kontra koalicije budu nevidljivi, posebno u vrijeme parlamentarnih izbora, ako već ne mogu pomoći da ne odmažu koaliciji. Sve ovisi o tome kakva će HSU biti parlamentarna stranka. Lokalnom nivou mi smo ostavili slobodu da koalira s jednom ili drugom stranom, jer vlasti na lokalnoj razini više čine ljudi i njihove karakteristike – istakao je predsjednik HSU i saborski zastupnik Silvano Hrelja koji je bio gost na skupštini.

IMG 1151- U suradnju smo ulazili bez fige u džepu, te nismo dozvolili, niti ćemo dozvoliti da nas se ucjenjuje, vara, optužuje za nesuradnju i omalovažava, jer za suradnju su uvijek potrebne dvije strane. I danas odgovorno tvrdim da koalicija s SDP-om ni na jednom nivou u županiji nije raskinuta, a najmanje s naše strane – istakao je Ščulac tražeći od članova Skupštine da se ta problematika više razriješi kroz diskusije članova, a dodaje da za EU izbore i predsjedničke izbore nisu imali nikakve pomoći i suradnje od članova koalicije. - Dolazilo se u Požegu, dovodilo se kandidate, obilazilo se trgove, poduzeća, ustanove, razne priredbe udruga a da se nas nije ni pozivalo niti nam se javljalo.

HSU županije donio je zaključke što će tražiti od svoje koalicije na slijedećim parlamentarnim izborima: ukidanje 3% zdravstvenog doprinosa, smanjenje HRT pristojbe za one ispod imovinskog cenzusa, da nakon smrti bračnog partnera uz svoju mirovinu dobiju i dio mirovine pokojnog supružnika, isplata božićnice za sve umirovljenike svake godine, drugi stup mirovinskog IMG 1152osiguranja staviti u funkciju razvoja gospodarstva, unaprijediti dostupnost zdravstvene zaštite za starije osobe, povećati prava žena na porodiljskom dopustu i priznati im to vrijeme u mirovinski prosjek za izračun mirovina, osnovati instituciju pravobranitelja za umirovljenike i starije osobe, građanima starijim od 65 godina bez mirovinskog staža osigurati socijalnu naknadu na teret socijalne skrbi.

Tekst/foto: Vladimir Protić