Četvrtak, 15 Listopad 2015 13:00

Brza sjednica zbog zamjene nekretnina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

15. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA -

LIPIK - Samo 37 minuta trajala je 15. Sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika održana 5. listopada koja je sazvana po hitnom postupku, a kojom je uz opravdani izostanak predsjednika vijeća Ivana Molnara predsjedao njegov zamjenik Mladen Dolić iz HDZ-a.

Jednoglasno je usvojena Odluka o zamjeni nekretnina u vlasništvu Grada Lipika i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik kojom će bolnica dobiti u vlasništvo Ankin dvor dok će Grad Lipik steći vlasništvo nad Vilom Savić koju planira kandidirati na obnovu putem europskih fondova. Rezultat je ovo pregovora vođenih na relaciji gradonačelnika Vinka Kasane i ravnatelja bolnice Darka Kelemena koje je i Upravno vijeće bolnice usvojilo. Zamjena će se realizirati na obostrano zadovoljstvo jer nakon procjena lipik2nekretnina i izvršenih ulaganja Bolnice, Grad Lipik uprihodit će 809 tisuća kn u dva obroka dok će Bolnica steći vlasništvo nad nekretninom kojom je svejedno upravljala i Gradu plaćala mjesečni najam u iznosu od 8.700 kn.

Sjednica je sazvana po hitnom postupku između ostaloga kako bi se izbori za Mjesne odbore za koje postoji zakonska obveza, mogli provesti istog dana kad i Parlamentarni, 8. studenog. Tako su i usvojene dvije odluke, o izboru članova Vijeća mjesnih odbora na području Grada Lipika i Odluke o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora na području Grada Lipika u 2015. godini.

Za uvrštenje na dnevni red usmeni amandman uputila je nezavisna vijećnica Daliborka Jandroković putem kojeg se trebalo raspravljati o promjeni koeficijenta komunalne naknade s 0,40 na 0,30%, za što je predsjedavajući Dolić prvo rekao da nema osnova i da su potrebni materijali procjena, a nakon što ga je dao na usvajanje, isti nije usvojen uz šest glasova za i devet protiv. Nakon toga svi su bili za predloženi dnevni red.

Aktualni sat trajao je svega 12 minuta, započeo je pohvalom Manuele Papić (SDP) timu koji je radio na organizaciji Dana Grada Lipika na prekrasnoj organizaciji u kojoj je bilo za svakoga po nešto i na čemu nitko ne može prigovoriti.

Josip Ždralović (HSS) pitao je u vezi mostova prema Subockoj i prema Brezinama. Prema njegovim informacijama niti jedan most ne ide ove godine u izgradnju, a pitanje je što će onda biti sljedeće godine. - Cesta prema Subockoj biti vrlo skoro zatvorena i taj most će se graditi ubrzo, a most u Brezinama ima osigurana sredstva i građevinsku dozvolu, ali cijeli postupak vodi ŽUC Sisačko-moslavačke županije gdje je to sve i stalo zbog promjena i afera u navedenoj tvrtki. U kontaktu smo sa županom Ivom Žinićem i dožupanom Marinom Piletićem, pratimo i čekamo raspisivanje natječaja - rekao je gradonačelnik Kasana.

Kad komunalni redar izlazi na teren radi problema ruševina kojim se zakonom on rukovodi pitao je nezavisni Krešimir Ljevaković, a Irena Tutić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti rekla je da je to Zakon o građevinskoj inspekciji (NN 153/13). Ljevaković se pozivao kako u Zakonu stoji striktno naređivanje (uklanjanja ruševine), nema suglasnosti, a stav gradonačelnika je da tamo gdje se može doći do vlasnika da se ne ide represivnim mjerama nego da se dobije suglasnost što također stoji u Zakonu. - Prvo se idemo ljudski dogovoriti, iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti - rekao je gradonačelnik te je nakon dodatne rasprave rekao da neka vijeće donese odluku pa ćemo ići s represivnim mjerama, ali neka se zna da će to vjerojatno ići na sud, nakon čega je voditeljica Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Gordana Horvat iznijela primjer kako je u takvim slučajevima Grad Zadar već platio vlasnicima velike odštete.

Tekst/foto: G.V.