Srijeda, 14 Listopad 2015 18:36

Sve više neizvjesnosti oko izbornih rezultata

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DRUŠTVENI RETROVIZOR – USUSRET IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR -

Dolaze nam ususret još jedni izbori za Sabor RH, ali jedni od najneizvjesnijih izbora za naš hrvatski parlament. Što se više približavamo tom datumu brojne ankete govore sve više o približavanju koalicija, ne mislim pri tome na približavanje u idejama i stavovima, nego na približavanje u postotcima koji predviđaju koliko birača će zaokružiti koju koaliciju, ali i u približavanju u međusobnom prepucavanju, javnom ponižavanju i hvalospjevima. Naravno ponižavaju uvijek one druge a hvalospjeve pjevaju sami sebi i javljaju se kao spasitelji, kao da u ne tako davnoj prošlosti nisu i jedni i drugi pokazali, da su jednako „neuspješni“. Stoga tko god pobijedio, političari će doći na svoje, a narodu kako bude, vjerojatno će opet pričati da su „samo ovaj puta pogriješili“ a da drugi puta ti više nikada neće dobiti njihov glas. Da li imamo vremena za griješiti svake četiri godine, jer uglavnom glasamo protiv nekoga, a vrijeme nam neumitno curi.

Koalicije duge k'o kobasice

Ovogodišnje izbore krase i velike koalicije, narod bi kod nas rekao k'o kobasice, jer već u startu svaka od velikih stranaka HDZ i SDP prilijepili su uz sebe niz malih stranaka. Zašto? Zato što se boje i strah ih je izaći same na izbore, naravno boje se izbornog gubitka, pa se zapravo sami uvjeravaju kako su sada sigurno jači. „Zašto da se glasovi raspršuju“ kažu u opravdanju tih svojih velikih koalicija, jer te male stranke ne prelaze prag, pa onda gubimo glasove. To kažu i na ljevici i na desnici, oni koji uvijek dobivaju najviše glasova, a ti glasovi po našem izbornom zakonu i tako i tako po onoj slavnoj D'Hondtovoj metodi opet se pribroje onima koji dobiju najviše glasova. Što dobivaju, gotovo ništa, nekoliko stotina glasova po izbornoj jedinici više, a što gube, e tu svakako gube, jer moraju sa svima podijeliti mandate u izbornoj jedinici, pa ako osvoje vlast onda i po koje ministarsko mjesto, po kojeg zamjenika ministra, pomoćnika, pomoćnikovog pomoćnika i kojeg tajnika, direktora javnih poduzeća, ustanova i td. E' tek tu se pokazuje prava kreativnost koalicijskih partnera. U pravu su oni koji kažu da bi predizborno koaliranje trebalo ukinuti, kao u nekim demokratskim zemljama, pa tko prođe na izborima u sastavljanju vlasti neka traži srodne partnere.

Kako poboljšati svoj rejting pred izbore

To mnogi znaju odlično teoretski, a u praksi zapravo pred izbore pokazuju sve svoje slabe osobine. Prljava kampanja kakva je kod nas već krenula, svakako neće donijeti nikome ništa dobro, jer do sada nismo mnogo čuli, niti od jednih, kako ćemo živjeti u bliskoj nam budućnosti, nego samo prljavi veš onih drugih. Mnogi obećavaju puno, ali nitko ne pojašnjava kako će to provesti, kako će doći do tih „sjajnih“ rezultata? Kako ćemo se izvući iz velikog deficita, kako ćemo osigurati silna sredstva za mirovine jer nitko neće brzo promijeniti odnos 1:1 radnika i umirovljenika, kako nadomjestiti stotine tisuća radnih mjesta koje su sve Vlade do sada „uspješno“ gasile, kako oživjeti Slavoniju, koja je uvijek bila hraniteljica, a sada se hrani uvoznom hranom i mnogo drugih pitanja. Na to nećete dobiti odgovore jer nisu tako jednostavni i ne žele vam ih ni reći, jer zapravo će biti još više odricanja, smanjivanja, rezanja, ako se želimo izvući iz gliba, u koji smo, svi su suglasni, upali duboko. No to nisu pitanja za kampanju, to je realnost, a svi vole čuti kako će nam konačno biti dobro. Tko ta obećanja o lijepom životu i sutrašnjici ljepše upakira i prezentira, taj će biti i izborni pobjednik. Stoga vidimo i kod jednih i kod drugih nagla prestrojavanja i zaokrete, nema više doline suza, svi smo domoljubniji nego ikad, rastu plaće i mirovine, padaju porezi, poštenje im je osobina, kriminal i korupcija za njih su strana riječ, iako je svih zadnjih mandata bilo upravo suprotno.

ante portas