Ponedjeljak, 19 Listopad 2015 21:51

Uz Franju Lucića na listi su Alojz Tomašević i Antonija Jozić

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SAZNALI SMO IMENA KANDIDATA HDZ NA LISTI 5. IZBORNE JEDINICE IZ NAŠE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Iako se u kuloarima nagađalo i spominjalo da će iz naše županije samo ova tri imena biti na listi u 5. izbornoj jedinica za Sabor RH, nismo to mogli nikako sa sigurnošću tvrditi. Posebno što su isticana i neka imena HDZ-a grada Požege, ali i imena ljudi s Pakračko-Lipičkog područja. No sve dileme riješila je danas poslijepodne predana lista Izbornom povjerenstvu, iz koje smo saznali da je Franjo Lucić, saborski zastupnik u do sada dva mandata na 3. mjestu, te naš župan Alojz Tomašević na 9. mjestu. Na kraju liste na 14. mjestu što je svakako iznenađenje za mnoge, nalazi se pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

Kako smo mi i najmanja županija, daleko manja po broju stanovnika od Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije koje čine 5. Izbornu jedinicu, naša kvota je 3 kandidata na listi vrh koji smo mogli dobiti. Posebno i stoga jer široka koalicija u koju je stupio HDZ dobar jedan dio liste je dala kandidatima stranaka iz koalicije, HSS-u i HSP- AS.

Po svim izbornim predviđanjima Franjo Lucić će i dalje ostati saborski zastupnik, osim ako se ne odluči za ulazak u izvršnu vlast, dok je 9. mjesto župana za sada pod upitnikom, i prolazi samo u slučaju jako dobrog rezultata HDZ-ove koalicije. No kako već duže vrijeme znamo, župan Tomašević zainteresiran je za stupanje u redove izvršne vlasti, za neko od ministarstava, što će svakako postati izgledno ukoliko koalicija predvođena s HDZ-om osvoji ukupnu vlast. Svi ti odlasci na više dužnosti pomiču listu prema nazad, pa čak odlasci i koalicijskih partnera u izvršnu vlast po koalicijskim ugovorima, no nije izvjesno da će se lista pomaći da i Antonija Jozić uđe u redove saborskih zastupnika, osim u slučaju zamjene nekoga od naših kandidata koji odu na drugu, višu dužnost. Za nju je to svakako priznanje i čast, a politička budućnost teče i dalje.

Kako su sva tri kandidata porijeklom s pleterničkog područja svakako će biti i pitanja među HDZ-ovim glasačima, da li je pleternički HDZ onda najbolji, jer takav slučaj se još nije dogodio na našem području. Obično smo imali dva ili tri kandidata sa cijelog područja županije.

Tekst/foto: Vladimir Protić