Utorak, 03 Studeni 2015 09:18

Davor Vlaović, kandidat HSS-a u V. izbornoj jedinici

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

(PROMO ČLANAK) Razgovor s kandidatom HSS-a Davorom Vlaovićem, predsjednikom HSS-a Brodsko-posavske županije i zamjenikom župana Brodsko-posavske županije, kandidatom na listi Domoljubne koalicije

Davor Vlaović, istinski HSS-ovac ističe da je očuvanje života u ruralnim prostorima temeljni zadatak Hrvatske seljačke stranke, a poljoprivredna politika, koja mora biti dobro provedena, donosi zapošljavanje mladih ljudi na njihovim obiteljskim gospodarstvima i ostanak u seoskom, ruralnom prostoru koji mladima mora osigurati uvjete za odgoj djece primjerene 1 Vlaović HSSeuropskom standardu.

Nekako je prirodno da nekoga iz HSS-a pitamo za problematiku poljoprivrede, kako vi vidite to rješenje?
- Rješenje poljoprivredne problematike vidim u osiguranju tržišta za poljoprivredne proizvode putem plasmana u prerađivačku industriju i ugostiteljstvo te smanjenju stope PDV-a na hranu, s 25% na 10 % proizvedenu u Hrvatskoj. To će osigurati konkurentnost domaćoj proizvodnji u odnosu na uvezenu nekvalitetnu hranu. Tom mjerom osigurava se kvalitetna hrana svim građanima Republike Hrvatske, a poljoprivrednicima opstanak na nemilosrdnom liberalnom europskom tržištu. Naglašavam kako poljoprivredna proizvodnja nije jeftina a proizvodnja hrane je strateška proizvodnja svih svjetski gospodarstava iz tog razloga je poljoprivreda u svim ekonomijama poticana iz nacionalnih proračuna. HSS će se i dalje zalagati za pravednu dodjelu potpora i prednost pri dodjeli obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Svi pričaju o europskim fondovima, no naši seljaci teško dolaze do tih sredstava. Koje vi rješenja nudite?
- Nužno je pojednostaviti procedure za dostupnost sredstava iz europskog programa za ruralni razvoj i pomoći u pisanju i prijavi projekata OPG-ima. Nužno je provesti fiskalnu decentralizaciju i na taj način omogućiti više novca lokalnim i regionalnim IMG 9454samoupravama za ulaganja u ruralni prostor, poljoprivredu i prerađivačku industriju. Ta mjera će sektoru otvoriti nova radna mjesta i osigurati ostanak mladih u Slavoniji i ruralnom hrvatskom prostoru kojemu inače prijeti depopulacija.

Priča se o našim najvećim resursima, kao našem neotuđivom blagu. kako s njima gospodariti?
- Voda, poljoprivredno zemljište i šume su bogatstva koja se ne smije eksploatirati, njima treba gospodariti kako bi svi građani imali dostupnu pitku vodu, jeli ekološki prihvatljivu hranu proizvedenu na našim, slavonskim, od GMO-a slobodnim njivama, a trupce slavonskog hrasta će, kada HSS bude donosio odluke, prerađivati samo domaći drvoprerađivači.

Za koje se temeljne vrijednosti zalaže HSS?
- Obitelj je temelj na kojemu gradimo moderno društvo, naši djedovi i bake, naši umirovljenici su dio te obitelju i u njoj trebaju dočekati starost sa zajamčenim minimalnim nacionalnim mirovinama koja ne smije biti manja od granice siromaštva.

2 Vlaović HSSTako uređenu domovinu Hrvatsku moguće je imati samo s uređenim pravnim sustavom koji mora osigurati pravovremeno postupanje po svim zahtjevima građana neovisno o tomu radi li se o izdavanju građevnih dozvola, putovnica i svih ostalih dokumenata.

U izradi zakonodavnog okvira koji će osigurati navedene mjere u novom sazivu Hrvatskog sabora sudjelovati će saborski zastupnici HSS-a i to osigurati svojim zalaganjem.

Tekst/foto: Vladimir Protić