Utorak, 03 Studeni 2015 12:07

Ronko: „Prvi sam i među članstvom i građanima od zore do mraka“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

(PROMO ČLANAK) RAZGOVOR S ZDRAVKOM RONKOM – PRVIM NA LISTI KOALICIJE „HRVATSKA RASTE“ U V. IZBORNOJ JEDINICI -

Razne kombinacije o mjestima na listama bile su predmet šuškanja, a službenim izlaskom lista vi ste bili na prvom mjestu. Na prošlim izborima bili ste na drugom mjestu iza Dragovana. Je li Vas iznenadilo postavljanje na prvo mjesto liste SDP-a u petoj izbornoj jedinici?

- Dobri poznavatelji prilika u SDP-u to su i pretpostavljali, a za mene i moje stranačke kolege i nije bilo nekog iznenađenja. Ne samo na prošlim izborima 2011. nego i na pretprošlim izborima 2007. godine bio sam drugi na listi. Kako kolega Dragovan već dugo živi u Zagrebu našao se i na listi u I. izbornoj jedinici, pa je bilo i logično da me se p(r)omakne.

Iza vas na listi pozicionirana su dva aktualna ministra Jakovina i Matić, kako to komentirate ?

- Ministar Tihomir Jakovina imao težak resor – poljoprivredu koja je bila u očajnom stanju, od nedostatka strateških planova, IMG 0220nereda u sustava poticaja, lošeg sustava navodnjavanja, nikakve zemljišne politike pa do seljačkih prosvjeda i poljoprivredne politike koja se vodila na cesti. Da bi to razrješavao, morao se u potpunosti tomu predat, a tad ne može biti rada na terenu s članstvom i građanima. Ništa manje zahtjevan resor nije imao niti ministar Matić koji je na listi kao nestranački kandidat. Upravo i njegovim zalaganjem niti jedno pravo hrvatskih branitelja nije umanjeno. Tu je i Registar hrvatskih branitelja, novi prostori i sadržaji Memorijalnog centra, Veteranski centri kao i Dom u Lipiku, braniteljske zadruge, stanovi za branitelje. Sve je to dokaz koliko je trebalo imati i vremena i energije, a o znanom pritisku koji je imao zadnje godine mandata da se i ne govori.
Ja sam pak godinama stalno među članstvom i građanima od rane zore do mraka a otkako sam u Saboru, doslovce svaki slobodan dan kad nema zasjedanja sam na terenu, hvala Bogu i energije mi ne nedostaje. Uvažavajući i te činjenice predsjednik Milanović predložio je, a Glavni odbor i utvrdio kandidacijsku listu.

Što danas Koalicija Hrvatska raste na čelu s SDP-om nudi Slavoniji ?

- Slavonija je desetljećima gurana na margine, sjetilo bi je se samo pred izbore da se pokupe glasovi, a između je tonula sve dublje i dublje. Ratne rane ne zacjeljuju, a nove i prirodne i humanitarne nedaće stavljaju nas na daljnju kušnju. Slavonija se ne može oporaviti u jednom mandatu i nadoknaditi zaostatak u odnosu na druge regije.
No, Vlada Zorana Milanovića učinila je mnogo na saniranju tog stanja. Uveden je red što je uvjet za snažniji zamah gospodarstva, uhvatila se u koštac s nagomilanim problemima u poljoprivredi od zemljišne politike do poticaja, ulaganja, zapošljavanja, prekinula rješavanje poljoprivredne politike na prosvjedima i cestama. Doneseni su strateški planovi, Program ruralnog razvoja 14-20 i Program izravnih poticaja 15-20, dodijeljeno u dvije godine 100 tisuća ha, a prethodnici u 10 godina dodijelili svega 262 ha, novih navodnjavanih površina 12.000 ha a do ove Vlade bilo je svega 15.000 ha, krenuo je snažan ciklus razminiranja poljoprivrednih površina od Vukovarske do Požeške županije tako da do 2018. više neće biti takvih minsko zagađenih površina. Iduće razdoblje obilježit će snažne investicije s 3 milijarde Eura ulaganja, veće zapošljavanje, uređenje tržišta poljoprivrednih površina, ubrzano raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, olakšice poljoprivrednim proizvođačima i donatorima hrane stanovništvu itd. Jednom riječju red, rad i rast! I nema povratka na staro!

Tko su vam glavni konkurentu u izbornoj utrci i kakva je vaša kampanja?

- Konkurencija je dobra, ona vas motivira i mobilizira, a konkurenti su svi koji su se kandidirali. Nikog ne podcjenjujem ali ni ne precjenjujem i sa svima treba odmjeriti snage kako bi ih građani mogli što bolje prepoznati.
Mi ćemo izići čista obraza i čistih ruku sa svojim rezultatima – Rast na svim poljima – raste BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, ulaganja, ostvarili smo rast plaća i mirovina, raste i zaposlenost i jedino što pada je nezaposlenost – stopa nezaposlenosti najmanja je u posljednjih 6 godina – 15,9% a mladih sa 50% pada ispod 40 posto.
Vjerujem da će i naš glavni konkurent, „Lovoljubna koalicija“ izaći sa svojim rezultatima i planovima. Devet Sanaderovih ministara koji su na listama te koalicije, uključujući i njegova ministra policije i šefa obavještajne službe koji je na jedno oko žmirio dok je Sanader „delao“ izići će valjda sa svojim rezultatima kaosa koji su ostavili i planovima koje nude – bolne rezove, dolinu suza, smanjenje plaća i mirovina strah, mrak i desnicu na srcu a ljevicu u džepu, al' ne svom.

IMG 6420Svaki izbori su jedna vrsta natjecanja, pa kakav rezultat očekujete, s obzirom da 5. izborna jedinica slovi za jednu od utvrda HDZ-a?

- Povijest nas uči kako nema te utvrde koja nije razvaljena, a ovu kako stvari stoje i kako se kolju mogli bi i sami razvaliti. Mislim da su i oni već dobrano pročitana priča i da ih sve više građana i prepoznaje kao stranku čiji članovi ne prežu ni od ničega u nastojanju da se dokopaju Hrvatske kao imovine. U tome ne zaostaje ni v(d)ično društvo iz jednog pleterničkog šora na listi njihove koalicije. A što se tiče rezultata, pa bio bi zadovoljan onima s prošlih parlamentarnih izbora.

Slavonija je najviše na udaru izbjeglica, u vašoj izbornoj jedinici u Slavonskom Brodu gradi se i izbjeglički kamp. Hoće li vam to odnijeti dio glasova?

- U Slavonskom Brodu je preuređen prostor Ine za prihvatni centar, službeno Zimski tranzicijski centar kako bi ti ljudi na humaniji način bili prihvaćeni i pripremljeni za nastavak puta, ka njihovom cilju u Zapadnoj Evropi.
Naše ljudske i moralne vrednote, čovjekoljublje, briga za čovjeka i pomoć bližnjemu u nevolji ne može se pretpostaviti bilo kakvom gubitku glasova. A ksenofobični glasovi onih koji prizivaju žicu niti jesu naši, a niti nam trebaju.

IMG 1891U pet navrata birani ste za gradonačelnika Požege, a jednom za župana požeško-slavonskog. Što ste kroz sve to vrijeme učinili za Požegu i čime se najaviše ponosite?

- Dok sam bio župan sve do odlaska u Sabor jer je to zakonski nespojivo, bio sam u stvarnosti sanator koji je županiju ponovno osovio na noge.
Ono što sam kao gradonačelnik preuzeo i ono što sam ostavio razlikuje je poput neba i zemlje kako u materijalnom tako i u duhovnom. Građani znaju, građani pamte, ali i pate, jer Grad ponovno postaje mjesto zapuštenosti i sivila. Nabrajati što je sve učinjeno iziskivalo bi puno riječi i prostora, sve je vidljivo i znano, a izdvajati nešto čime se najviše ponosim je teško. Eto možda time što sam se svakog dana ranom zorom puno prije početka radnog vremena davao svojim sugrađanima koji su bili u potrebi i u teškim životnim situacijama, od odbačenosti do bolesti i neimaštine i što nitko u to vrijeme s gradonačelnikovih vrata nije otišao, a da mu se nije pomoglo.

Lucić Vas često optužuje kako stopirate gotov projekt tunela kroz Babju goru?

- Ma dajte molim vas! Kad god neki izbori evo i tog famoznog „tunela dvocjevke“ kroz Babju goru. Čista manipulacija! Šuplja priča za zaglupljivanje narodnih masa. Kako da ja stopiram nešto čega nema, a za taj „nazovi projekt“ nema Geološke studije, Predstudije izvodljivosti, Idejnog projekta, Glavnog projekta, Lokacijske dozvole, Studije izvodljivosti, Građevinske dozvole. I ono što je najproblematičnije, imovinsko-pravni odnosi su neriješeni, 40 ha je u vlasništvu Hrvatskih šuma, a ostalo – od Požege preko Starog Sela Petrova pa do Godinjaka je u neprikosnovenom privatnom vlasništvu. Pa tko bi dao pola milijarde za cestu za koju nemate građevinsku dozvolu, a ni metar kvadratni zemljišta. Fondovi EU? Državni proračun? Obični smrtnici to ne mogu, ali ako im se pojavi pleternički đilkoš - nema da nema, može i pride.

Jedan ste od najdugovječnijih SDP-ovaca, ali na prošlim lokalnim izborima, nakon četiri mandata na mjestu gradonačelnika, tijesno ste, za samo 46 glasova izgubili od HDZ-ovca Neferovića?

ronko2- Da, kroz sve to vrijeme svi napori i sve što sam činio i stvarao postalo je mojim sugrađanima nekako sasvim normalno. Pa i meni, kako oni sve to prepoznaju i vrednuju i kako nema potrebe gubiti vrijeme i novac na kampanju. No, od strane HDZ-a i ponešto okupljenog gradskog taloga pojavila se jedna vrlo, vrlo prljava kampanja kojoj, vjerujući kako će građani i to prepoznati, nisam pridavao dovoljnu pažnju. I eto sad sam na stand by. Mea cupla! Da, ja sam pogriješio, ali i građani sad uvidješe sve razmjere te prijevare, no nije još puno ostalo.

U Požegi ste 2010. kao prvi SDP-ov gradonačelnik postavili spomen bistu Franji Tuđmanu, a zatim ste izgradili i veliki pozlaćeni križ. Koji su bili motivi za to? Iz HDZ-a su vas optuživali da ste ih preduhitrili sa spomenikom samo kako biste njima napakostili?

- Imao sam priliku i mogućnost da nakon 266 godina uspostavim u Požegi novo groblje i taj posao je trajao 11 godina i koštao 11 milijuna kuna. Projekt je izradio poznati arhitekt Andrija Rusan, s poljima mira i tišine i poljem sjećanja i molitve na kojem je predviđen 9,5 metarski pozlaćeni križ. Kako smo odredili da 2013. godine u potpunosti dovršimo izgradnju groblja Krista Kralja pristupili smo i uređenju tog polja molitve i sjećanja. Ono što me čini ponosnim je činjenica da je projekt, taj ustvari umjetnički rad ispoštovan u potpunosti, pa se zato i našao u Phaidonovom atlasu svjetske arhitekture 21. stoljeća, kao jedan između svega šest objekata iz Hrvatske. Dakle, jedini motiv bio je posao privesti kraju.
Što se pak tiče spomen biste dr. Franji Tuđmanu ona je postavljena kao izraz zahvalnosti i sjećanja Požežana na prvog hrvatskog predsjednika koji je u neposrednoj blizini na ondašnjem atletskom stadionu 14. travnja 1990. održao povijesni govor. S nikim se nisam natjecao i nikoga nisam preduhitrivao, već je jedna velika uš, koja se u HDZ uvukla '95., medijima odašiljala svojim jalom i zlobom namočene otrovne strelice.

IMG 2878Jeste li razgovarali o tome s Milanovićem? U posljednje vrijeme i on koketira s Tuđmanom?

- Niti sam ja koketirao s Tuđmanom, a niti to čini Milanović. Može li netko iole normalan uopće i zamisliti da bi Zoran Milanović, onakav kakav već je, mogao uopće s nekim koketirati. A s Milanovićem oko postavljanja biste, niti jesam, niti bi razgovarao, jer je to gradska stvar i gradski novci. No, puno puta sam to već ponovio, negdje pred samo otkrivanje biste predsjedniku Milanoviću sam to spomenuo, na što je odgovorio: „Ok, to ti je prava stvar, pa Tuđman je prvi hrvatski predsjednik“.

Što mislite o Tuđmanu i njegovoj politici ?

- Najsažetiji odgovor na ovo pitanje jest, dr. Franji Tuđmanu kao prvom hrvatskom predsjedniku postavljena je spomen bista u znak zahvalnosti za sve što je učinio u stvaranje hrvatske države, ne i za pretvorbu i privatizaciju.

Kakav je vaš odnos s Milanovićem i što mislite o njegovoj politici?

- Korektan i s određenom distancom. On je predsjednik stranke i premijer, ja čelnik županijske organizacije i zastupnik u Hrvatskom saboru, granice se znaju. Zoran Milanović je političar od formata, politika koju vodi i provodi, podržavam.

Tekst: Vladimir Protić foto: arhivske fotografije