Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016 19:18

Hoće li HDZ ponovno istjerivati novinare sa svojih skupova?

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

DRUŠTVENI RETROVIZOR – U IŠČEKIVANJU IZBORA

Hoće li HDZ ponoviti svoj veliki gaf, kao što je bilo na skupu požeškog HDZ-a, kada se nisu mogli dogovoriti ni tko će voditi sjednicu, pa pronašli glavni kamen pomutnje, novinare. Iako uredno pozvani na ovaj skup, pa čak uredno dobili i okrugli, radni stol za praćenje skupa, odjednom su postali nepoželjni, da ne bi zabilježili unutarstranačka prepucavanja. No još je ružnije bilo, što su unutar tih redova, pojedinci, „cijenjeni članovi“ to iskoristili, ohrabreni masom, kukavice uvijek rade u masi, uspjeli još dodati svemu tome i pogrdne nazive, poput „udbaši“, van s njima, istjerajte novinare. Uzgred rečeno neki od nazočnih novinara su bili djeca ili nisu niti rođeni za vrijeme „udbe“. Vikao je naravno, onaj dio obrazovanih koji su još iz osnovne škole istjerani, no, od takvih se nitko od rukovodstva do dana današnjeg nije ogradio, niti ispričao. Za njih je to sve mali nesporazum, ali za one koji su istjerani, vjerojatno nije tako mali. Prije bi rekli da je bio šokantan.

Hoće li HDZ ponovno istjerivati novinare sa svojih skupova? Vjerojatno sada neće, jer ono što je tada bilo jako daleko, sada je jako blizu, preblizu. Ono što je tada bilo jako daleko, sada se približilo neviđenom brzinom. Prilično bahato ponašanje vrlo brzo se osvetilo. 'Ko bi gori, sad je doli, opet kaže ona narodna, i po neznam koji puta pogodi. Preblizu su izbori da bi popravili ružnu sliku samo iz jedne epizode, a takvih epizoda je bilo jako puno. Narod, onaj pametniji dio, za to kaže i „usrani štap ima dva kraja“. Kada samouvjereno i bahato misliš kako imaš onaj ljepši kraj štapa, odjednom, preko noći, nađe ti se onaj usrani dio u ruci. A novinari, oni su i taj puta samo radili svoj posao, kao i uvijek i mnogo puta prije toga. I onda kada su svi vikali da su Ivo, i onda kada su svi bili Jadranka, i onda kada su svi vikali da su Tomo, mi smo samo uredno izvijestili. Sutra će to biti vjerojatno neko drugi, sada već gotovo poznato da će to biti Andrej, jer gle' svi junaci nikom ponikoše, jedan po jedan odustaše, jedan po jedan više ne žele biti kandidati. A mi novinari, mi smo opet tu, isti oni koji su prenosili i izvještavali i preživjeli sve te predsjednike, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Hoće li HDZ ponovno istjerivati novinare sa svojih skupova? Neće, vjerojatno će ovaj puta i dva puta poslati poziv, pa i provjeriti da li je poziv došao. Pa predizborno je vrijeme, bolje reći izvanredno je predizborno vrijeme, nije vrijeme za tjerati bahatost i zajebanciju. Hoće li novinari sada doći na te skupove? Pa oni su i prije bili profesionalci, dolazili su na sve skupove, jer to je sastavni do njihovog posla. Da će baš biti istjerani uz pogrdne nazive, to se nisu nadali ni u crtanom filmu, a kamoli da će biti u stvarnosti. Uvijek su profesionalno za sve stranačke skupove imali jednake kriterije i sa svakoga korektno izvijestili. Pa makar se na tim skupovima obećavale kule i vile, med i mlijeko, tuneli i ceste, gospodarstvo i sve u ružičastom, mi to nismo stavljali pod znak upitnika. Svakome smo dali jednaku šansu, a narodu i, čitaj biračima, ostavili da sami ocjene, što su to politički prvaci rekli. Nismo nikada niti jedan program pokudili, istinu za reći, pa niti jedan program nije bio protiv ove sredine i protiv napretka. Svi su se zalagali za razvoj, nitko za korak unazad. Da li će biti samo šarena laža i po onoj narodnoj, obećanje ništa ne košta, ostavili smo da svi skupa ocijenimo, nakon toga što im svi zajedno dademo vlast. Upravo zbog toga su i izbori redovno, svako neko vrijeme, ili kao ovi sada izvanredni. Jesu li nas lagali, obećali a ništa napravili, svi zajedno ćemo sada vrednovati. Hoće li novinari sada biti motivirani da prenesu i one gorljive govore? Malo manje, jer će uvijek pogledavati u druge i treće redove, tamo će biti opet oni isti koji su onako pogrdno ih istjerali i neprilično vikali za njima. Ili možda neće, njih više biti u tim redovima?

Tekst: Ante Portas Foto: ilustrativna fotografija