Ponedjeljak, 01 Srpanj 2019 13:14

Prvo mjesto i vrijednu nagradu za najljepšu okućnicu osvojio Marko Mikić

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PLETERNICE PROVELA ZANIMLJIVO NATJECANJE ZA NAJLJEPŠU OKUĆNICU -

PLETERNICA – Turistička zajednica Grada Pleternice već četvrtu godinu uz Lipanjske dane amaterskog stvaralaštva – LIDAS provodi i izbor najljepše okućnice na području grada Pleternice. Ove godine najljepšom je u konkurenciji deset prijavljenih okućnica na natječaj, proglašena ona Marka Mikića, koja se nalazi u ulici Kralja Zvonimira na kućnom broju 53. Svečanom uručenju nagrade i obilasku nagrađene okućnice nazočili su i požeški mediji, sa koje donosimo zanimljivu fotogaleriju.

Kako je istakao Marko on i njegova supruga, koja je bila baš na poslu, pa nije nazočila uručenju nagrade, na mjestu gdje je nekada bila stara kuća, nakon rušenja podignuli su lijepi vrt, sa puno cvijeća, ukrasnog bilja, malim bazenom i fontanom, uz prekrasno drvo paulovnije koje je staro tek sedam godina, a već ima velike razmjere.

- Ja sam to tako nekako zamišljao prije 10 godina kada smo to počeli uređivati, obvezno sa jezercem i fontanom, a sve ovo cvijeće uglavnom sadi moja supruga. Ja radim one malo teže poslove, košnju, kopanje, izgradnju rundela, cvijetnjaka i sadnju drveća. Sve što je na imanju posađeno uglavnom sa ja uzgojio iz sjemena, presadio, sadnice i dalje ih formiram. Sve cvjetnjake i rundele izgradio sam iz odbačenog materijala recikliranjem. Imam planova još i za urediti dalje jer nam okućnica ima skoro jutro zemlje - kaže Marko koji ponosno pokazuje i nasade jagoda, ribizla, malina, povrtnjak, jezero s lopočima uz Orljavu, pravu šumu paulovnije uz rijeku Orljavu gdje ima svoje pristanište i ukrašeni čamac za vožnju po Orljavi. U toj debeloj hladovini Marko često sa suprugom i prijateljima odmara, lovi ribe i roštilja na gradele.

Nagradu u obliku Plakete i novčanog dijela od 1.000 kuna uručile su mu direktorica TZ grada Pleternice Marija Šarić i voditeljica stručne ocjenjivačke komisije mr. agronomije Tea Peričić, koja je istakla da se svake godine povećava broj natjecatelja sa okućnicama. - Okućnica Marka Mikića zadovoljila je baš sve elemente koje tražimo na natječaju, osim ljepote, on ima i nekoliko priča na svojoj okućnici, jer su sve sami uzgojili, iz vlastitog sjemena i vlastitih sadnica koje uzgajaju u svom rasadniku, sve su sami ručno izgradili, a i u vrtu i okućnici sve je napravljeno od recikliranog materijala. kako se ova dobra priča širi i ima sve veći broj okućnica na natječaju, razmišljamo da uvedemo i još neke nagrade za okućnice.

- Sve je ovo krenulo iz naše želje da u vrijeme Lidasa postavimo još neke nove sadržaje. Prije četiri godine pokrenuli smo natječaj za najljepšu okućnicu i on je sada pokazao dobar interes građana sa cijelog područja grada Pleternice, od Drenovca do Kuuzmice. Uklopilo se to savršeno i u rad Turističke zajednice, jer naš je interes da Pleternica postane sve uređenija, da se ljudi zainteresiraju za uređenje, jer i na taj način postavljamo sve preduvjete za razvoj turizma na našem kraju, koji ima sve bolje rezultate - rekla je direktorica TZ Marija Šarić.

- Ova nagrada mi je baš dobro došla, već sam pola potrošio jer sam baš morao kupiti novu pumpu za vodu, a ostatak će biti utrošen za rješenje jedne nove ideje. To je kućica na drvetu, koju ću izgraditi u šumi paulovnije na najboljem drvetu – dodaje Marko Mikić.