Ponedjeljak, 09 Rujan 2019 13:03

Odobrena sredstva za izgradnju Reciklažnog dvorišta u općini Jakšić

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

GOSPODARSKA ZONA JAKŠIĆ DOBILA DVA INVESTITORA A USKORO KREĆE I GRADNJA OPĆINSKOG OBJEKTA I TRAFOSTANICE - 

JAKŠIĆ - Općini Jakšić odobrena su sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta u općini Jakšić Vrijednost Projekta izgradnje reciklažnog dvorišta iznosi 2.642.509,25 kuna. Općini Jakšić od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  dodijeljeno je 2.148.670,80 kuna bespovratnih sredstava, odnosno 85 % prihvatljivog  troška  Projekta.  

Općina Jakšić  sufinancirat će izgradnju reciklažnog dvorišta sa 493.838,45  kuna, odnosno ostatak prihvatljivog i neprihvatljivog troška investicije Projekta. Reciklažno dvorište u općini Jakšić gradit će se unutar Gospodarske zone Jakšić. U tijeku je postupak  javne nabave za izbor izvođač radova koji  treba izvršiti radove u roku od 19 mjeseci od potpisivanja ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Do sada smo u Gospodarsku zonu Prve faze uložili oko 2,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, jer nismo mogli čekati fondove i europska sredstva. Željeli smo što prije staviti u funkciju bar prvu fazu Gospodarske zone i omogućiti da zainteresirani ulagači mogu krenuti sa svojim investicijama. Ukupno u vlasništvu imamo 16 ha predviđenih za zonu. HEP kreće s izgradnjom prve trafostanice da bi se korisnici mogli priključiti na električnu energiju, a drugu trafostanicu izgradit će općina Jakšić svojim sredstvima u sklopu projekta 2. faze Gospodarske zone. Za sada idu dvije investicije koje su dobile građevinske dozvole za gradnju i kreću s gradnjom. To je tvrtka „Durum“ iz Požege koja će graditi Tržni centar, poslovno-prodajni i skladišni prostor za otkup žitarica i prodaju sredstava za biljnu zaštitu. Druga je tvrtka OPGSedlaček, koji se bave uzgojem lješnjaka na velikim površinama, pa će graditi skladišno-prerađivački prostor na površini od 4.000 kvadrata. Sada je već poznato da će treći objekt biti Reciklažno dvorište općine Jakšić, za koji početak radova očekujemo u listopadu. Odabran je izvođač radova, Jurčak gradnja koja je bila među tri ponuditelja najjeftinija s ponudom. Očekujemo da ćemo Reciklažno dvorište dobiti do početka proljeća – ističe načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, koji dodaje da se pregovara sa još jednom tvrtkom koja bi gradila prodajno servisni centar za poljoprivrednu mehanizaciju i zastupstvo nekoliko inozemnih tvrtki poljoprivredne mehanizacije. Dali su pismo namjere u kojemu traže površinu od 1,4 ha i o tome će se odlučiti na prvom Općinskom vijeću.

Sa izgradnjom 2. faze Gospodarske zone ide se kroz projekt koji će se kandidirati na neki od natječaja ministarstava RH ili fondova EU, da se na vrijeme pripreme nove potpuno opremljene parcele, sa strujom, vodom, odvodnjom, plinom.