Srijeda, 15 Siječanj 2020 20:36

Susret gradonačelnika Puljašića s braniteljima u povodu Dana međunarodnog priznanja RH

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA - Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice te je tim povodom gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Marijem Pilonom i Ferdinandom Trohom primio predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Osim prisjećanja na povijesni datum, bila je to prilika i za razgovor o aktualnim problemima s kojima se branitelji svakodnevno susreću.

- Danas je vrlo važan dan, dan upisan u hrvatsku povijest. Danas slavimo ono što ste vi izborili na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. I nastavljamo dobrim putem. Jer, vi ste tada obranili državu, omogućili da ona postane međunarodno priznata i da nakon puno stoljeća imamo domovinu. Sad je na nama da na ovim tekovinama koje ste ostvarili, posebice oni koji su dali svoje živote, izgradimo domovinu koja će biti na ponos i najveći spomenik njima svima. Oni su ti kojima moramo svaki dan odavati počast kroz napredak naše domovine, kako bi se u ovoj zemlji živjelo dobro, kako bi bilo što više mladih i kako bi pokazali da njihova i vaša žrtva nije bila uzaludna. Prije 28 godina Europa i svijet uvidjeli su da su se Hrvati obranili i ostvarili svoj višestoljetni san, a tko bi tih godina mislio da će Hrvatska, ne samo biti članica Europske unije već i predsjedati njome. To je veliki rezultat! Upravo vi ste omogućili da danas živimo u Europi, u svojoj državi koja možda još nije savršena ali tome svi težimo. Svima vam se zahvaljujem na tome. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na potpori u radu gradonačelniku se zahvalio Ante Pavličević.

- Drago nam je da Grad Požega na ovaj datum tradicionalno poziva sve nas kako bi zajedno obilježili ovaj povijesni datum. Zahvaljujem se i na dobroj suradnji, a posebno što je napokon u tijeku renoviranje Braniteljskog doma i vjerujem kako ćemo uskoro useliti te imati bolje uvjete za rad i provedbu svojih planiranih aktivnosti. - rekao je Pavličević, a na suradnji se zahvalio i Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško – slavonske županije.

Poslije prijema položen je vijenac kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade, dok su uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana zapaljeni lampioni.