Srijeda, 17 Lipanj 2020 09:09

Grad Požega za nastavak projekta "Zaželi" dobio 4,6 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Gradu Požegi odobreno je 4,6 milijuna kuna za projekt „PUK50“ (Pomoć u kući) u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi – druga faza. Riječ je o jednom od najpopularnijih EU projekata kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava osiguralo je 550 milijuna kuna za financiranje druge faze pa je tako zeleno svijetlo za nastavak projekta dobilo 87 projekata čija je ukupna vrijednost 69,3 milijuna kuna. Financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Podsjetimo, Grad Požega od 1. prosinca 2017. do 1. travnja 2020. godine, u suradnji s partnerima - Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Požega, Centrom za socijalnu skrb Požega i Domom za starije i nemoćne osobe Požega provodio je projekt „PUK40“ kojim je zaposleno 40 žena koje su pružale potporu i podršku za više od tri stotine starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Zaposlene žene svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavale su kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice, pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u ostvarivanju raznih prava te pružaju podršku krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo. Također, kako bi što kvalitetnije obavljale svakodnevne aktivnosti, zaposlene žene su na samom početku projekta uspješno pohodile programe osposobljavanje za zanimanja Gerontodomaćice kao i za zanimanje Pomoćne kuharice. Nakon završetka edukacije, dobile su Uvjerenja o osposobljavanju za navedena zanimanja kako bi bile konkurentnije na tržištu rada. U sklopu projekta je nabavljeno i dodijeljeno 40 bicikala kako bi u svom radu bile što učinkovitije te kako bi u što kraćem roku stigle do svojih krajnjih korisnika.
Veselimo se nastavku ovoga hvalevrijedna projekta.