Utorak, 12 Ožujak 2024 20:22

Ministarstvo predalo 52 predmeta državne imovine Požeško-slavonskoj županiji i gradu Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Prilikom radnog posjeta Požeško-slavonskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u Požegi je sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege Željkom Glavićem potpisao Odluku i Zapisnik o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

IMG 0709Decentralizacija postignuta stavljanjem imovine pod upravljanje županija i gradova sjedišta županija značajno će ubrzati procedure, istaknula je tom prigodom županica Jozić, spomenuvši i bitnu temu sastanka koji je prethodio potpisivanju, a odnosi se na izdavanje građevinske dozvole za brzu cestu koja će spojiti Požegu s autocestom.  - Nadam se da ćemo u ovom zadatku koji je pred nas stavila Vlada Republike Hrvatske, a želeći upravo ispuniti ciljeve decentralizacije, biti uspješni, ubrzati procedure i državnu imovinu staviti u funkciju razvoja gospodarstva i razvoja Požeško-slavonske županije. S obzirom na to da se predmet izdavanja građevinske dozvole za brzu cestu koja će spojiti Požegu s autocestom nalazi kod vas u ministarstvu, o čemu smo i maloprije razgovarali na sastanku, htjela bih spomenuti kako se nadamo, a ujedno vas i zamoliti, da u što kraćem roku dođemo do iste.

Upravljanje državnom imovinom od strane Grada Požege i Požeško-slavonske županije pozdravio je i gradonačelnik Željko Glavić. - Grad Požega i mi koji radimo u gradskoj upravi veselimo se ovoj odluci. Smatramo da je to nešto više posla za gradsku upravu, ali rezultat će sigurno biti dobar jer ćemo mi koji ovdje živimo i radimo lakše riješiti razne prepreke tijekom ovakvih postupaka koji se provode vezano uz nekretnine koje su predmet današnjeg razgovora. Vjerujemo kako će nakon donošenja ovih podzakonskih akata koje ste spomenuli taj posao ići dobro te ćemo u relativno malo vremena riješiti niz problema za koje čak mogu reći da su se već nagomilali, a ovo je dobar put ka tome.

Ministar Bačić naglasio je kako će se prepuštanjem poslova upravljanja državnom imovinom osim funkcionalne decentralizacije postići i financijska decentralizacija. Sredstva koja se uprihode raspolaganjem državnom imovinom dijelit će se po modelu prema kojemu Republici Hrvatskoj kao vlasniku imovine pripada 60 posto sredstava, županiji 20 posto i 20 posto jedinici lokalne samouprave na čijem je području imovina. - Potpisivanjem zapisnika i odluke, izuzev Grada Požege, prepustili smo županiji ukupno 50 predmeta, od kojih se 14 odnosi na zahtjeve jedinica lokalne samouprave na području Požeško-slavonske županije, a koje su podnijele zahtjev nama u ministarstvo. Od toga se 36 predmeta odnosi na fizičke i pravne osobe koji su podnijeli zahtjeve za prodaju ili neki drugi zahtjev. Drugi dio odnosi se na prepuštanje predmeta Gradu Požegi i to ukupno 12 predmeta koje su podnijele isključivo fizičke i pravne osobe za nekretnine koje se nalaze na području Požege. Dakle, od danas će gradonačelnik Glavić upravljati nekretninama koje se nalaze na području Grada Požege, a županica Jozić svim ostalim nekretninama na području Požeško-slavonske županije, osim onih koji se nalaze na području Grada Požege – zaključio je Bačić.