Srijeda, 13 Ožujak 2024 12:15

Brza cesta bit će vjerojatno i na vrijeme završena jer su kineski izvođači radova dali najpovoljniju ponudu a uspješno su završili i Pelješki most

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

ZAGREB - Na javnom natječaju za izgradnj7u 14,7 km nove brze cete od čvorišta Brestovac do čvora Godinjak i konačni izlazak iz Požege i Požeštine na autocestu A-3 Zagreb - Lipovac, najpovoljniju ponudu dala je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation. Uz kineskog izvođača na natječaj su se javili i iz Zajednice ponuditelja Strabag i Osijek Koteks, ali njihova ponuda je bila skuplja, 180 mil eura. Drugih ponuditelja nije bilo, a za ovaj projekt kineski izvođači ponudili su 160 mil. eura. Jedna od garancija da će se ovaj projekt izvršiti na vrijeme je to da je kineski izvođač izgradio i Pelješki most, a trenutno radi na projektu izgradnje tunela Kozjak i pristupnih cesta koje su drugi ulaz u grad Split.

Cijeli projekt gradnje brze ceste, objavio je Jutarnji list, trebao bi se odvijati u četiri faze, a ovaj natječaj obuhvaća prve dvije. U prvoj će se izvoditi radovi na izmještanju i zaštiti elektroenergetskih instalacija i napajanja električnom energijom na dionici od Brestovca Požeškog do čvorišta Staro Petrovo Selo. Druga faza obuhvaća gradnju desnog kolnika brze ceste od čvorišta u Brestovcu Požeškom do čvorišta u Godinjaku. Treća faza podrazumijeva gradnju poddionice dijela brze ceste iza čvorišta Godinjak do čvorišta Staro Petrovo Selo, a četvrta gradnju lijevog kolnika ceste na poddionici od Brestovca Požeškog do Godinjaka.

U sklopu gradnje poddionice od Brestovca Požeškog do čvorišta u Godinjaku potrebno je sagraditi tunel dužine 1.700 metara i nekoliko vijadukata. Rok za izgradnju ovog dijela ceste je 48 mjeseci. Planira se i gradnja novog čvora Staro Petrovo Selo na autocesti A3 kojim bi se ova brza cesta spojila na autocestu. Ova brza cesta od iznimne je važnosti za Požeško-slavonsku županiju jer je Požega jedino županijsko središte u Hrvatskoj koje nema direktan izlaz na autocestu. Požega je danas s autocestom spojena preko Nove Gradiške neadekvatnom državnom cestom koja je u lošem stanju i često je zatvorena za promet. Odluku o prihvaćanju ponude za gradnju ove brze ceste Hrvatske ceste trebale bi donijeti tijekom sljedećih 120 dana, piše Jutarnji list na ovu temu.