Subota, 16 Ožujak 2024 15:28

Ugovore za provođenje Programa Zaželi dobili Grad Pleternica i Udruga „Mi“ iz Požege

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PLETERNICA - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, u prisustvu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončara, dodijelio je dva ugovora za projekte koji će se provoditi na području Požeško-slavonske županije, a u sklopu Programa "Zaželi - prevencija institucionalizacije".

Time je Gradu Pleternici za četvrtu fazu projekta „Zaželi i ostvari“ odobreno stopostotno financiranje u iznosu 1.237.500,00 eura, dok je „MI„ Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju iz Požege, za projekt „Ruka pomoći - za sretniju starost“ osigurala 408.000,00 eura.

U okviru projekata financirat će se pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom, kao sastavna mjera dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije.

- Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti vas u Centru udruga, mjestu gdje se provodi najviše projekata naših udruga. Drago mi je da smo danas i Udruga Mi i Grad Pleternica potpisnici ugovora za vrijedne projekte iz programa Zaželi, a htjeli smo iskoristiti priliku da vam predstavimo i koji su to još projekti koje provodimo u okviru vašeg ministarstva i u okviru Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. To su sve projekti koji su nama u Pleternici izuzetno važni, jer uz sve infrastrukturne projekte koje radimo, jako su nam važni i takozvani soft projekti koji daju dušu i sadržaj svim našim zgradama – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Uručivanje ugovora bilo je prilika i za okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva na tragu čega je županica Antonija Jozić istaknula kako su udruge na području cijele Požeško-slavonske županije nositelji vrijednih projekata i pružatelji kvalitetnih sadržaja.  - Udruge unose nove programe, projekte i aktivnosti na području čitave Požeško-slavonske županije i mi smo na svoje udruge izuzetno ponosni. S druge strane, ponosni smo i na program Zaželi kojim će se u sljedeće tri godine osigurati izvaninstitucionalna skrb za naše starije i nemoćne, zaposliti žene i omogućiti našim sugrađanima dostojne uvjete života u smislu pomoći, podrške i tople riječi. Veze između naših gerontodomaćica i starijih sugrađana su toliko čvrste da su domaćice uistinu članovi obitelji i zato vam hvala što skrbite o našim najpotrebitijim stanovnicima, starijim i nemoćnima i osobama s invaliditetom.

Ministar Piletić uputio je čestitke potpisnicima ugovora istaknuvši činjenicu da je ministarstvo produžilo trajanje projekata kako bi se time postigla veća razina sigurnosti za žene koje se zapošljavaju, a prvenstveno za starije osobe koje žive u samačkim domaćinstvima i osobe s invaliditetom.

- Drago mi je da su danas s nama i predstavnici udruga i zahvaljujem na prilici da čujemo što vaše udruge rade jer proteklo razdoblje i jest bilo razdoblje snaženja udruga, njihovih organizacijskih i financijskih kapaciteta i upravo zbog toga smo svi zajedno iskoristili Europski socijalni fond koji nam je ponovno na raspolaganju do 2027. godine. Što se tiče Zaželi, znamo kako je dosad bilo problematično, projekt taman krene, korisnici se naviknu, žene zakorače na tržište rada i projekt završi. Zbog toga smo produžili projekt na tri godina kako bismo povećali razinu sigurnosti i za one koji uslugu pružaju, a još više za one koji uslugu primaju. Čestitam Udruzi Mi, čestitam i vama gradonačelnice jer ovo je uistinu projekt kontinuiteta, a u svojoj srži podiže kvalitetu socijalne politike i solidarnosti te oplemenjujemo svakodnevni život onih koji su u samačkim domaćinstvima i čije obitelji nisu pri ruci da pomognu pri svakodnevnim poslovima – istaknuo je Piletić.