Nedjelja, 17 Ožujak 2024 08:30

Požežani u rekordnom broju popratili proslavu Grgureva, postrojene povijesne postrojbe i manifestaciju Zeleno - plavo na Trgu sv. Trojstva sa štandova obrtničkih komora i čak 2 koncerta

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Iako malo odgođena cijela proslava i obilježavanje Grgureva prošlo je odlično uz veliki odziv Požežanki i Požežana, brojnih gostiju Požege u slobodno možemo reći do sada najvećem odzivu i najvećoj manifestaciji.  Sve je započelo Svečanim mimohodom povijesnih postrojbi od 10,30 sati od Željezničkog kolodvora, do Trga 123. brigade gdje su položeni vijenci uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a onda od 11,00 sati na Trgu sv. Terezije započeo svečani postroj dvadesetak povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske i 3 iz inozemstva.

IMG 0891Nakon polaganja vijenca podno spomenika fra Luki Imbrišimoviću kojega su položili svi predstavnici povijesnih postrojbi ispucan je plotun iz topova, mužara, kubura i pistola u čast bitke koja je ove krajeve oslobodila od Osmanlija. Smotru svečanog postroja povijesnih postrojbi izvršio je požeški gradonačelnik dr. sc. Željkjo Glavić. Ukupno su ispucana tri plotuna iz svih raspoloživih oruđa i oružja, glasnim pucnjevima kojima se Požežani prisjećaju poznate bitke s Osmanlijama.,

Tradicionalna manifestacija Zeleno - plavo koja u suradnji Turističke zajednice grada Požege  i Udruženja obrtnika Požega već desetak godina spaja kontinentalnu i morsku Hrvatsku, u početku uz Vincelovo, a zadnjih godina uz Dan grada Požege i Grgurevo,  održana je ove godine na Trgu sv. Trojstva u Požegi. Ove godine je sudjelovalo ukupno 15 Obrtničkih komora županija i 24 Udruženja obrtnika gradova, a ukupno je sudjelovalo preko 200 obrtnika u cijeloj manifestaciji.IMG 0911

Požežanima su posebno bile interesantne morske Obrtničke komore čiji članovi su uglavnom na štandovima pripremali morske delicije, kojih su Slavonci, već dokazano pravi ljubitelji jer ih nemaju često prilike kušati. Tako su veliki redovi bili na štandovima gdje su se pekli odresci od Gofa, odresci od tune koja se peče u maslinovom ulju sa samo malo morske soli i tako je najukusnija, kuhao brudet od morskih plodova. Bilo je i raznih rižota od morskih plodova, posebno crni rižoto, raznih pašteta, namaza i drugih delicija, ali i dalmatinskog pršuta. Kontinentalne Obrtničke komore priredile su kontinentalna jela, specijalitete svoga kraja, pa je bilo i gulaša, sarme, suhomesnatih delicija i puno slastica. Sve se to moglo i dobro zaliti na štandovima vinara, kvalitetnim požeškim i kutjevačkim vinima, craft gina i craft piva.

Sve okupljene goste, obrtnike i brojne Požežane pozdravili su direktorica TZ Požega Mirna Šimunović Svoboda, predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, županica Antonija Jozić i dr. sc. Željko Glavić, požeški gradonačelnik koji je istakao lijepu stranu ovog spajanja kontinentalne zelene i morske plave Hrvatske, pa onda dobijete ovakvu prelijepu manifestaciju na našem starom baroknom trgu u Požegi, te ujedno i ovu manifestaciju proglasio otvorenom. Zaplesali su i zapjevali požeški folkloraši, članovi KUD-a Požeška dolina i FA Požega.

IMG 0938

Uz štandove obrtnika na trgu je bilo postavljeno i 20-tak štandova OPG, obrtnika i poljoprivrednika koji su izložili na prodaju svoju robu, od autohtone hrane do suvenira, ukrasa, kućnih potrepština i dr.

Nakon 13 sati započeo je i glazbeni program sa dva koncerta u slijedu, prvo su nastupili vrsni tamburaši TS Zlatni dukati, a nakon njih TS Šokci. Program na Trgu trajao je do iza 17 sati, čak i najavljena kiša suzdržavala se do 17,30 sati, dok sva događanja nisu završila.