Četvrtak, 03 Srpanj 2014 12:19

Vijećnici odluke donosili jednoglasno

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

2. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVO -

KUTJEVO – Svjesni teške financijske situacije u kojoj se nalazi grad Kutjevo vijećnici koalicije vlasti i koalicije oporbe bili su jedinstveni u donošenju odluka o proračunu, izvršenja proračuna, donošenju odluka o financiranju javnih potreba u kulturi, sportu, socijalnim potrebama, gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. – Naša odluka je da dodatnim uštedama uIMG 3042 proračunu do kraja godine pokušamo vratiti sve dubioze i dugovanja koje je grad stvorio, stoga molim sve vijećnike da shvate ozbiljnost situacije, te da podrže naše prijedloge. Iako će neke udruge dobiti manje novca, iako se neće uspjeti izvesti svi komunalni radovi koji bi trebali biti izvedeni, proračun dolazi u poziciju da već od slijedeće godine normalno funkcionira. Znam da su neki radovi potrebni ali bih molio sve vijećnike da se od toga za sada odustane – rekao je na početku rasprava o odlukama koje se tiču proračuna gradonačelnik Josip Budimir i za to dobio podršku svih vijećnika, očito svjesnih situacije u kojoj se nalazi grad i ozbiljnost plana novog rukovodstva grada da se prvo riješe dugovi iz prethodnih godina.

Gradu je prijetilo i nekoliko ovrha i blokada računa koja bi se onda po domino efektu prenijela na sve korisnike proračuna, plaće djelatnika, komunalni pogon i dr. – Uspjeli smo se sa svima koji su imali ovrhe naći dogovor, dio platili a dio reprogramirali na mjesečne obroke. Tako smo riješili oko 600 tisuća kuna starih obveza. Nismo koristili niti cijeli odobreni kredit, nego samo 2,7 milijuna IMG 3038kuna za plaćanje svih završenih radova u Gospodarskoj zoni Kamenjača, a sada smo dobili i zadnju uplatu za gradnju zone po projektu od EU fondova kojom se pokriva kredit – istakao je dogradonačelnik Ivica Malnar, koji je zamolio vijećnike da u svojim naseljima s Mjesnim odborima i građanima iznađu načina da se kose zelene površine, održavaju groblja i dječja igrališta jer proračun za to sve neće biti dostatan. Problem je što i samo 4 djelatnika Komunalnog pogona to neće uspjeti uraditi, ne mogu se zapošljavati novi djelatnici a ove godine nema niti pomoći od države za zapošljavanje u javnim radovima.

Svi vijećnici bili su nezadovoljni izvedbom „spomenika“ tj. projekta „Wolk of graševina“ ocjenjujući ga neukusnim, nepotrebnim i postavljenim na neprikladnom mjestu. Vijećnici su istakli i da su takve negativne reakcije svih građana s kojima su kontaktirali. – Ljudi su ogorčeni s tim spomenikom, kao na sremskom frontu – rekao je Ante Pavković (nezavisni vijećnik), koji misli da ta lokacija nije nikako dobra i da je projekt predviđao drugu lokaciju, a da ima i niz drugih, boljih lokacija.

– I svi moji kontakti s građanima idu u tom smjeru, gotovo svi imaju primjedbeIMG 3037 na to, no moram reći da je to rađeno sve po projektu bivšeg gradonačelnika Nikolića, za koji su povučena sredstva i mi smo morali ili to izvesti do kraja ili vratiti sredstva – odgovorio je gradonačelnik Josip Budimir.
Vijećnika Stjepana Kordiša (SDP) zanimalo je kako su se u predizbornoj kampanji davale donacije sportskim i ribolovnim društvima i tko je platio uređenje ceste u Vetovu, jer ta sredstva nije vidio u financijskom izvješću kampanje. Da li je to platio grad, stranka ili netko drugi, pitao je Kordiš. Odgovor je dobio od dogradonačelnika Malnara, da su te donacije i radove na cesti financirali osobno, on i Budimir iz svojih sredstava, te sredstava iz njegove tvrtke koja ima poslovnu suradnju s izvođačem radova. To su sve bile donacije osobno njihove.

Realizacija proračuna je u 60% iznosu i sve stavke se normalno pune, jedino je potpuno podbacio planirani prihod od pomoći države koje nisu realizirane niti jednu kunu. Rashodi su jedino probijeni na stavci održavanje komunalne infrastrukture za dvostruko veći iznos i sada iznose 950 tisuća kuna. Samo za javnu rasvjetu je potrošeno 420 tisuća kuna. Ovogodišnji plan po riječima izvršne vlasti s kojoj su se složili i vijećnici ne smije se probijati, jer proračun to ove godine neće podnijeti. Manje puta će se kositi, a sa HEP-om treba vidjeti da se sada po ljetu ne pale svijetla ujutro kada je rano dan. Ona naselja koja budu inzistirala na dužoj rasvjeti morat će ju dodatno i platiti.

Za otprilike 30% smanjeni su i izdaci za javne potrebe u kulturi na 258 tisuća kuna, sportu 78.500 kuna, socijalne potrebe 488 tisuća kuna, te izdvajanja za održavanje nerazvrstanih cesta. Prijedlog da se za obitelji koje imaju više od tri učenika osiguraju sredstva za kupnju udžbenika stavljen je na čekanje dok se ne utvrdi koliko je to učenika i kolika bi sredstva za to trebalo izdvojiti, pa će se onda donijeti odluka. Dogradonačelnik Malnar je izvijestio da se razmišlja za svakog učenika, nešto manje od 600 učenika, nabaviti po desetak bilježnica, što bi bila pomoć roditeljima, a koju bi grad uspio financirati, a možda riješiti i s nekim od donatora.

Predsjednica vijeća Josipa Miličević pitala je gradonačelnika dali su se javili nositelji investicija koje su najavljivane na predizbornom skupu SDP-a, sušare voća i povrća i proizvodnja voćnih sokova, dali su zatražili od grada prostore u industrijskoj zoni i gdje se danas nalaze te investicije. Projekti su došli ali nisu bili usklađeni s prostorno planskom dokumentacijom pa su poslani na doradu, a za sada se investitori nisu javljali gradu Kutjevu.

Kako je poništen natječaj za javnu nabavu za obilaznicu Vetovo, novi natječaj za izvođača radova bit će raspisa za 30-tak dana, a isto tako i za projekt kanalizacije Bektež.

IMG 3054

IMG 3046