Petak, 04 Srpanj 2014 11:06

Uređeno odmaralište za koje nema interesa djece

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POLEMIKE OKO BAŠKE I UREĐENJA ODMARALIŠTA VODE SE I DALJE  -

POŽEGA – Od prošle sjednice Gradskog vijeća povela se velika polemika oko bivšeg dječjeg odmarališta u Baškoj, gdje su brojne generacije Požežana prvi puta boravile na moru. Danas je to objekt i dalje u vlasništvu grada Požege, ali dan na korištenje ŽKK Požega iz kojega bi se trebao financirati klub ali i osigurati normalan rad odmarališta, prvenstveno za djecu, kako je bilo i nekada. ŽKK vodi objekt 3 godine, no danas imamo drugu situaciju. fotografija baška– Obzirom na promjenu propisa ŽKK kao udruga građana više nije mogla voditi odmaralište, znači morali smo osnovati trgovačko društvo, koje smo osnovali, no nastao je drugi problem što to više nije moglo biti dječje odmaralište po uvjetima koji su bili do tad. Novi propisi i ulaskom u EU tražili su ulaganje sredstava koja mi jednostavno nismo imali, a tadašnje stanje od protupožarne zaštite, do konstrukcije objekta nije zadovoljavalo. Tražili smo suglasnost koju smo dobili i išli smo u novu kategorizaciju, povećanja kategorije objekta. Tu smo se našli u dogovoru s Robertom Topalušić-Orlovićem, s kojim surađujemo od 2011. god., koji je prihvatio taj izazov i investirao u gradski objekt. Danas je on na tom nivou da se ne mora nitko stidjeti, jer znamo kako je bilo prije, i objekt kojemu je višestruko povećana vrijednost – kaže Vlado Englman, voditelj ŽKK Požega, te dodaje da je sada maksimalni komfor u sobama s klimom, TV, novi podovi, stolarija, kupaonice s kolpasan opremom. Ta velika investicija ostaje gradu Požegi, no ŽKK to ne može više voditi jer nema više ni znanja za turizam. – Obzirom da nama traje prvenstvo mi se ne možemo brinuti za objekt cijelo vrijeme, a Robert se u Baškoj bavi ugostiteljstvom, te može voditi objekt cijelu sezonu i van sezone. U njemu smo našli partnera i kvalitetnu osobu u smislu znanja i koji to uspješno vodi – dodaje Englman, koji dodaje da ŽKK sada novim načinom financiranja sporta ima sredstva od grada i Požeškog sportskog saveza.
fotografija baška 1- Interes djece je sve manji i manji, evo sada je u Baškoj mogla biti grupa od 30 djece za koje grad Plaća ljetovanje kao skupini socijalno ugrožene djece, a otišlo je samo 10-ero djece. čak i oni koji imaju pravo besplatno, to ne koriste. Od dječjih vrtića također je otišlo 10-ero djece. I dosadašnjih godina, pa i ove nema niti jedno zainteresirani dijete za ljetovanje uz plaćanje. Ni prošle a niti ove godine nemamo niti jedno dijete organizirano preko škola, čak ni za školu u prirodi. Kad su djeca, onda po zakonu ne bi smjeli biti umirovljenici. To je sve rigoroznije i nama su bile vezane ruke u poslovanju. Dječje odmaralište više ne postoji, jer zakon predviđa spavaonice od 5 kreveta za djecu – kaže Englman, koji želi da se ova sezona normalno završi, da se objekt napuni odraslim osobama koje pokazuju interes, a da grad Požega pošalje procjenitelja koji bi stručno procijenio objekt, pa da se razgovara kako dalje.
fotografija baška 2- Za objekt u Baškoj ja se brinem u potpunosti. Moja obitelj i ja imamo dovoljno posla u ugostiteljstvu da mi možda ovo nije ni trebalo, ali tamo smo susjedi, sa Vladom sam prijatelj i prijateljski sam mu htio pomoći. Ja imam svoj objekt ispred odmarališta, zakupljenu u plažu. Ja sam išao u smjeru da se od tog objekta napravi nešto i bilo bi sada korektno da se pruži ruka pa da se nastavi poslovanje – kaže Robert Topalušić Orlović, koji je došao u Požegu nakon što je Bašku posjetio gradonačelnik Vedran Nefrović. – Ja sam izuzetno zadovoljan viđenim i stanjem u kojem se on nalazi. Znamo da je bilo dosta špekulacija prošlih godina oko stanja objekta, a sda su činjenice da on više ne odudara od objekata u okolini. Požežani, djeca i odrasli s kojima grad ima ugovor o korištenju zaista ugodno mogu boraviti u Baškoj. Druga stvar je interes koji je ove godine mali, možda jer imaju skepsu da je objekt u lošem stanju, a čudno mi je i da škole ne mogu naći dovoljan broj djece koja zadovoljavaju kriterije da odu besplatno na ljetovanje. IMG 0438Djeca i danas kao nekada mogu ići, a pitanje je zašto ne idu i zašto ih u školama nisu upoznali s mogućnostima kojem djeca imaju. Imamo i jednu gradsku školu koja uopće tri godine ne šalje djecu u Bašku. Sada više nije razlog da je objekt neuređen, a nije istina da nemaju niti socijalnih kategorija djece koja ispunjavaju uvjete za besplatan boravak na ljetovanju. Objekt u perspektivi sada može biti na korist ne samo u sezoni nego vrtićima i školama za školu u prirodi i izvan sezone, sportaša, umirovljenika – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.