Petak, 22 Kolovoz 2014 11:11

Dva navalna vozila za DVD Trenkovo i Čaglin

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVA VRIJEDNA DONACIJA IZ TIROLA ZA VATROGASCE  -

 POŽEGA – Nastavak je to dobre suradnje između Vlade austrijske pokrajine Tirol i vatrogasnog saveza Požeško-slavonske županije u kojoj se osim vrijednih donacija za vatrogasce razvilo i pravo prijateljstvo među vatrogascima iz Tirola i Požeško-slavonske županije. Bogata je po pokrajina, jedna od najrazvijenijih u Austriji koja je prije nekoliko godina odlučila pomoći, a do sada se realizacija odvila kroz 33 vatrogasna vozila, ambulantna vozila , vozila za komunalne poslove općina i gradova, te niz druge vrijedne opreme. Unazad dvije godine suradnja je poprimila takve odnose da se unaprijed godinu dana zna kada i na koji datum dolazi pojedino vatrogasno vozilo i koje vrste, tako da je vatrogasna zajednica županije znala planirati po kojim će potrebama i prioritetima vozilo uputiti u koji DVD.
IMG 5595Vatrogastvo u Tirolu počiva isključivo na dobrovoljnoj osnovi i u 290 naselja aktivno radi čak 320 Dobrovoljnih vatrogasnih društava, a samo sjedište pokrajine u Insbrucku ima jednu profesionalnu vatrogasnu postrojbu koja je osposobljena i opremljena za velike požarne zahtjeve. Vatrogasci u naseljima i selima su kao i kod nas najčešće i nositelji i ostalih društvenih djelatnosti, no karakteristika je da se za njihovo opremanje brine pokrajina i država, te da im se po planu unaprijed utvrđenom nekoliko godina dostavljaju nova vozila i oprema. Upravo ta do tada korištena vozila koja su u izvrsnom stanju doniraju se u Požeško-slavonsku županiju, koja se jedina, zajedno sa općinama i gradovima brine za vatrogastvo i financiranje vatrogastva. S tako malim sredstvima mogli bi svake godine kupiti eventualno jedno vatrogasno vozilo, i to rabljeno, jer je cijena novih preko milijun kuna. Upravo se tu vidi onda vrijednost tih donacija, kada se vidi da je Tirol u nekoliko godina pomogao opremanje vatrogasaca Požeško-slavonske županije sa preko 12 milijuna kuna.
- Evo sada smo dobili po planu za koji smo znali već godinu dana, dva navalna vozila za DVD Trenkovo i DVD Čaglin. To su vozila na visokom podvozju Magirus, 4x4 vuča s Iveco motorima. Produžene kabine za osam članova posade, cisterne s 2.000 litara vode, dvostepene visokotlačne pumpe sa samo 100-njak sati rada, vitlo brze navale, popularno zvano vatrogasni top za brzo djelovanje na požarištu odmah sa vozila, ljestve i sve u svemu vrlo kvalitetno vozilo. Vozila su u izvrsnom stanju sa svega 15.000 km, koja su sada prešla 820 km do nas i dovezli su ih austrijski vatrogasci iz mjesta Rinn i Aldrans. U konvoju su došli i načelnici tih općinskih središta i zapovjednici tih vatrogasnih postrojbi, da se uvjere da vatrogasna vozila i tu vrijednu opremu predaju u dobre ruke. Vozila su servisirana u Austriji, postavljene nove gume i opremljene kompletnom opremom da mogu ovog trenutka izaći i na najzahtjevniji požar – kaže Željko Petrović, predsjednik VZŽ, IMG 5598koji je konvoj vatrogasnih vozila dočekao na izlazu s autoceste i dopratio u Požeštinu. Kako donatori iz Tirola svake godine obiđu sva donirana vozila kroz inspekciju njihovih zapovjednika i zaključe da su vozila u izvrsnom stanju, čuvaju se marom dobrog gospodara, tako se svake godine produžuje ugovor o donacijama. Stoga se donacije nastavljaju i ove godine i po planu i slijedeće godine, što nije slučaj s nekim lokalnim zajednicama na području bivše države, gdje su donacije prekinute zbog nemarnog odnosa prema opremi.
- Već 04. rujna dolazi nam vatrogasno navalno vozilo za DVD Koprivnicu, nakon toga u listopadu jedno kombi vozilo za servis vatrogasnih aparata za DVD Požega, u studenom Mercedes navalno vozilo za DVD Ruševo, DVD Pakrac i DVD Filipovac, a u prosincu manje navalno vozilo za DVD Grabarje koje će se još preinačiti za njihove potrebe. U ožujku 2015. godine dolazi navalno vozilo za DVD Sulkovcvi i još po planu sedam vatrogasnih vozila za ostala naša vatrogasna društva. To će biti ukupno 45 doniranih vatrogasnih vozila iz pokrajine Tirol za vatrogasce naše županije, vrijednosti više od 1,5 milijuna eura – dodaje Petrović.
Nakon isporuke vozila i kratkog tečaja sa vatrogascima DVD Trenkovo i DVD Čaglin, austrijski vatrogasci ostali su u dvodnevnom posjetu kod svojih kolega, te s njima obišli sva značajnija i atraktivnija mjesta u Požeštini, poznate kutjevačke vinske podrume i ostale znamenitosti. Austrijske vatrogasce, njihove načelnike općina i vatrogasne zapovjednike primili su i načelnik općine Čaglin Ivan Đurina i načelnik općine Velika Vlado Boban.
- Jako smo zadovoljni ovom donacijom za vatrogasce DVD Trenkovo, jer moram biti iskren nekada se u donacijama dobije svašta, no ovo je zaista vrijedna donacija i našim vatrogascima neophodno potrebna. Vozilo je u izvrsnom stanju i što je rijetkost u donacijama vozilo ima svu potrebnu opremu, sa preko 15 komada dodatnih cijevi i zapravo nemamo u njega ništa uložiti. Šalimo se da koliko cijevi smo dobili da i susjedno mjesto možemo gasiti iz vatrogasnog doma. Sva naša vatrogasna društva sada su opremljena potrebnim vozilima i u stanju su obraniti svoja naselja od požara i pomoći stanovništvu u elementarnim nepogodama – istakao je Vlado Boban, načelnik općine Velika, inače i vatrogasac u svom matičnom društvu.