Srijeda, 11 Veljača 2015 12:34

Odluka o dobitnicima javnih priznanja uz Dan grada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

13. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Kako je grad Požega pokrenuo nekoliko projekata u posljednje vrijeme najveći broj pitanja bio je interes vijećnika vladajuće koalicije iz HDZ-a na aktualnom satu da saznaju više o tim projektima. Radi se o projektima Požeška kuća, reprezentativnom uređenju objekta od 300 kvadrata koji će financirati Ministarstvo turizma s 1,9 milijuna kuna i grad Požega, a dobit ćemo objekt u kojemu će se turisti i gosti grada prvo susresti s Požegom i dobiti viziju o gradu okusa. Projekt Menadžeri razvoja donijet će poticaje novom zapošljavanju mladih ljudi, urede za izradu projekata za poduzetnike te stvaranje novih ideja i projekata za IMG 2924samozapošljavanje.

Nekoliko projekata je u završnoj fazi i čekaju kandidaturu, kao što je uređenje Gradskog muzeja, Trga sv. Terezije, izgradnja sportske dvorane pri OŠ Dobriše Cesarića, izgradnja novog dječjeg vrtića, izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, uređenje rekreacijskog centra u Vidovcima i drugi projekti.

Vijećnike oporbe, konkretno HNS-a zanimalo je zašto je grad mijenjao žiro račun pa je došlo do zbrke među građanima kod plaćanja računa, no odgovor gradonačelnika da je grad u novoj banci dobio puno bolje uvjete poslovanja, te da će građani jeftinije ubuduće plaćati svoje račune zadovoljit će i građane da zaborave promjenu žiro računa, a u buduće na svim uplatnicama i tako će biti novi broj.

Vrlo važno je što su građani mogli saznati nakon pitanja, da se i grad IMG 2930Požega pridružio velikom broju gradova, banaka i drugih institucija koje će ići na otpis dugovanja građana koji su u poziciji da više ne mogu vraćati dugove i nalaze se u višegodišnjim blokadama. Grad Požega je i u redovnoj sjednici pod točkom dnevnog reda donio odluku o otpisivanju dugovanja pojedincima i tvrtkama za komunalne naknade i doprinose. Ta dugovanja su uglavnom stara gotovo desetak godina i više nisu ni zakonski naplativa, a kamoli što dio tih dužnika više i ne postoji. kako su tu i dugovanja nekih banaka vijećnike je u diskusiji zanimalo zašto se tada dok je bilo vrijeme to nije naplaćivalo od banaka, a ne da takvi sustavi dobivaju sada otpis. To se u buduće više ne bi smjelo događati, nego na vrijeme pokušati naplatiti potraživanja grada, no to je svakako grijeh bivše vlasti, jer se sada otpisalo čak 216 tisuća kuna gradskih prihoda.

Gradski vijećnici donijeli su i odluku o smanjenu plaće gradonačelnika i zamjenika, koje su u brutu smanjene za gotovo 2.000 kuna. Zapravo se radi samo usklađivanju s odlukom Vlade RH o umanjenju osnovice za obračun plaće državnim dužnosnicima, jer bi smanjnje poreza na plaću njihova plaća zapravo bila povećana u neto iznosu. Koeficijent za plaću gradonačelnika smanjen je s 3,42 na 3,17 te zamjeniku gradonačelnika s 2,91 na 2,69 te će neto plaću dobivati kakvu su dobivali i sada jer imaju odlukom Vlade kao i svi građani manje izdvajanje za porez.

Odluka o dodjeli javnih priznanja grada Požege

Povodom Dana grada Požega i Grgureva i ove godine bit će dodijeljenaIMG 2931 javna priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i tvrtkama. Na osnovu prispjelih prijedloga pojedinaca i udruga Savjet za zaslužne građane i javna priznanja predložio je Gradskom vijeću da donese Odluku o dobitnicima javnih priznanja.

Tako će Kolektivnu nagradu grada Požege primiti Glazbena škola Požega koja obilježava 45 godina postojanja i rada i odgajanja generacija i generacija mladih glazbenika. Dobitnik je i Javna vatrogasna postrojba grada Požega koja obilježava 15 godina neprekidnog rada na zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od požara, a posebno se istakla prošle godine prilikom spašavanja od poplava. Nagradu će dobiti i tvrtka Agronom d.o.o. koja obilježava 20 godina postojanja i rada a danas zapošljava 147 radnika.

Godišnju nagradu grada Požege dobit će Zvjezdan Marjanović glazbeni pedagog koji je svojim radom unaprijedio glazbeni život grada Požege te promovirao izvan njegovih granica.

Povelju humanosti primit će Vera Šimunović koja je cijeli radni vijek provela u požeškoj ljevaonici, a nakon umirovljenja aktivno se uključila u rad Caritasa i posvetila volontiranju u Caritasovoj kuhinji.

Nagradu za životno djelo dobit će dr. sc. Antun Lovrić, sociolog, angažiran u političkom životu, aktivan planinar i dugogodišnji predsjednik planinarskog društva.

Tekst/Foto: Vladimir Protić