Srijeda, 08 Travanj 2015 15:43

Više se ne bavimo aferama nego smo isključivo na usluzi pacijentima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MJESEC DANA KAKO JE DR. SLAVICA KLAIĆ NA ČELU PAKRAČKE BOLNICE -

 PAKRAC – Dužnost zamjenice sanacijskog upravitelja OŽB Požega, koja je zadužena za funkcioniranje pakračke bolnice, dr. Slavica Klaić je preuzela prije nešto više od mjesec dana. Dočekalo ju je mnogo posla a kao prvo, kazala je pomalo šaljivo, "morali smo gasiti vatru koju su nam novinari napravili". Podsjetimo, riječ je o napisima u medijima tijekom veljače o tome kako su dvije medicinske sestre s internog odjela imale zdravstvenih problema jer im je netko u cappuccino stavio tablete za mokrenje. U cijeli slučaj se uključila i policija.

- Službene nalaze policije još nismo dobili no, mi smo sami unutar bolnice radili na popravljanju međuljudskih odnosa koji su bili narušeni a koji su onda rezultirali tim incidentom. Kroz razgovore s ljudima došli smo do saznanja da je od raznih 'pričica' napravljen 'spektakl'. Konkretno, cijeli slučaj se sveo na prepričavanje događaja iz 'druge ruke', na, kako se to najjednostavnije kaže – pokvareni telefon. Nije bilo namjere da se napravi neko zlo već je sve rezultat nesretnih okolnosti. Trebalo je jednostavno, s ljudima razgovarati. Na kraju, nije bilo nikakvih sankcija, mislim da smo sve uspješno riješiti i da smo fokus sada usmjerili s raznih priča na naš rad – kazala je dr. Klaić. A posla je, dodala je, bilo dosta jer se pakračka bolnica, kao i sve druge u Hrvatskoj, do 1. travnja morala reorganizirati u skladu s tzv. Masterplanom zdravstva. To konkretno znači, da je trebalo smanjiti broj kreveta po odjelima pa tako, primjerice, interni odjel bolnice više nema 42 nego 32 kreveta.

- Mi smo broj akutnih kreveta smanjili za 10 do 15 posto i pacijente nastojimo usmjeriti da budu u dnevnom boravku. To konkretno znači da za neke jednostavnije zahvate nije nužno da pacijent zauzima krevet pet dana nego da se sve obavi u jednom danu a potom dolazi na kontrolu. Mi liječnici odlučujemo što je to moguće riješiti na ovaj način a zbog čega pacijent ipak mora ostati u bolnici. Uspjeli smo ovu reorganizaciju obaviti u predviđenom roku – kazala je dr. Klaić.
I u pakračkoj bolnici, ispričala je također zamjenica sanacijskog upravitelja, intenzivno se radilo na tome da specijalističke ambulante maksimalno rade i da se smanjenju lista čekanja. U tome se također uspjelo pa se npr. na internistički pregled gotovo i ne čeka dok rok za čekanje za niti jednu pretragu nije duži od šest mjeseci.

- Posla ima dosta ali sve rješavamo u hodu i uvjerena sam kako se više nećemo baviti raznim aferama nego ćemo isključivo biti na usluzi pacijentima – zaključila je zamjenica sanacijskog upravitelja dr. Slavica Klaić.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić