Subota, 30 Svibanj 2015 13:25

Pomažu građanima u energetskoj obnovi kuća

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

UPRAVNI ODJEL ZA EUROPSKE INTEGRACIJE GRADA POŽEGE -

 POŽEGA – Iako zahtjevi za sufinanciranu energetsku obnovu obiteljskih kuća više ne idu preko gradova i općina nego direktno na Fond za energetsku učinkovitost iz ureda Upravnog odjela za europske integracije grada Požega pozivaju građane da im se obrate oko pomoći prilikom izrade zahtjeva. Prošle godine dok su zahtjevi bili obrađivani u gradu Požega od zaprimljenih 77 zahtjeva riješena su 42 zahtjeva, a ukupna vrijednost radova na energetskoj učinkovitosti bila je 2,5 milijuna kuna. Fond za energetsku učinkovitost sufinancirao je iznos od 40% a grad još 10% sredstava. Sada kada se zahtjevi podnose direktno u Fond tih 10% sufinanciranja od grada Požege se gubi.

- Prošle godine bio je velik interes građana Požege, no kako neki nisu imali tu informaciju na vrijeme, ove godine želimo u samom startu promovirati natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu obiteljskih kuća kako bi svi građani mogli aplicirati svoj projekt i dobiti bespovratna sredstva za sufinanciranje. Sve prijave ove godine idu izravno na Fond, ne više preko gradova i općina što je građanima problem, posebno oko popunjavanja obrazaca. Stoga će grad Požega svim potencijalnim prijaviteljima biti savjetodavno tijelo prilikom podnošenja zahtjeva – pozvao je građane pročelnik ureda dr. sc. Marko Šostar, da što prije iskoriste mogućnosti energetske obnove svojih kuća jer iako natječaj traje do kraja godine postoji mogućnost da se brzo potroše predviđena sredstva.

Za područje grada Požege sufinanciranje je do 40% od ukupne investicije, ali ne više od 84.000 kuna i to: do 30 tisuća kn za toplinsku zaštitu ovojnice (vanjski zidovi, krov, strop i pod), do 30 tisuća kn za zamjenu vanjske stolarije, do 12 tisuća kn za ugradnju jednog ili više sustava za korištenje obnovljivih izvora energije ( sunčanih toplinskih kolektora, kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača), do 12 tisuća kn za ugradnju plinskog kondenzacijskog kotla.

Tekst/foto: Vladimir Protić