Utorak, 06 Listopad 2015 14:00

„Povratak u Budućnost“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZA KULTURNE POTREBE UREDILI ZGRADU BUDUĆNOSTI -

LIPIK - Trodnevni multimedijalni kulturno-umjetnički program u prostorima robne kuće Budućnost u Lipiku 4. listopada s otvorenjem izložbe "Povratak u Budućnost" ušao je u završnicu. Zgodno je za primijetiti da se u ovaj objekt nije ciljano i organizirano zalazilo ukupno 24 godine i 4 dana, odnosno točno 8.770 dana kako je u uvodu rekao voditelj programa Mario Barać istaknuvši da je posljednji radni dan u robnoj kući bio 27. rujna 1991. godine nakon čega su uslijedila ratna razaranja. Robna kuća s radom je započela u ožujku 1981. godine, a tijekom više od 10 godina poslovanja na njenom je čelu bio Lipičanin Tomislav Braco Zednik koji ga je podsjetio kako je robna kuća imala 26 zaposlenih, u prizemlju je bila samoposluga, na gornjoj etaži odjel tekstila, bijele tehnike i instalacija, a u objektu robne kuće poslovali su i banka i bife.
Oštećena i bez funkcije stajala je tako godinama nakon Domovinskog rata. Na inicijativu gradonačelnika Lipika Vinka Kasane, a uz pomoć poduzetnika i djelatnika radne grupe Grada Lipika robna kuća i prostor koji ju okružuje dobili su novi izgled. Posebno ovdje treba pohvaliti Marijana Strganca koji je vodio radnu grupu i u suradnji s brojnim volonterima u rekordnom roku koordinirao ispunjenje svih potrebnih uvjeta kako bi se u njemu održavala događanja. Objekt je danas za posjetitelje sigurna zgrada s instaliranom potrebnom rasvjetom, postavljenim ekološkim wc kabinama, zaštićen od vanjskih atmosferskih utjecaja, urbane unutrašnjosti, oku ugodne vanjštine. Izložbu su otvorili gradonačelnik Lipik Vinko Kasana i kustosice izložbe, akademska umjetnica Nikolina Zanetti i povjesničarka umjetnosti Ivona Pavković. Kustosice su za prvu izložbu Galerije Budućnost koja je izložena na prvom katu robne kuće odabrale umjetnička djela mladih umjetnika Bojana Mrđenovića, Patricie Cunjak, Dalie Finek, Ivana Oštarčevića Gamere, Mihaela Puntarića, Maria Romode, Igora Taritaša, Luči Plosnić i Zorane Unković.

Uz navedena djela u prizemlju robne kuće izložena su djela Mateja Babića, Patricie Cunjak, Ivana Gamere-Oštarčevića, Lava Paripovića, Marte Tuta, Zorane Unković, Nikolina Zanetti, Petra Orbanić i Marije Plečko koja su nastala 3. listopada na 19. likovnoj koloniji "Lipiku s ljubavlju" i crteži učenica Osnovne škole Lipik nastali na likovnoj radionici "Grad budućnosti" koja je održana uz likovnu koloniju u Lipiku.

"Ono što smo napravili s ovim uređenjem robne kuće bila nam je namjera u okviru uređenja grada i cijelog Lipika. Ovo je zgrada koja se ističe u samom središtu i bio nam je cilj urediti ju prvenstveno izvana kako bi bila ugodnija oku, nama Lipičanima i svim našim posjetiteljima koji dolaze u Lipik. Nakon toga je došla ova ideja naših mladih umjetnica da se ovaj objekt stavi u funkciju. Koncertom i izložbom vratila se duša i srce ovoj zgradi i ona živi, a što je najbitnije pokazalo se zajedništvo, potencijal naših sugrađana." rekao je gradonačelnik Vinko Kasana i otvorio izložbu.

"Ova zgrada je nastala u vremenu prosperiteta s oko 50 drugih robnih kuća i trgovina Budućnost, a predstavljala je nadu u bolje i sutra te bolju Hrvatsku. Tijekom Domovinskog rata to je sve razrušeno. Sada pokušavamo s cijelim ovim konceptom, koncertima i izložbama, revitalizirati tu istu nadu unatoč činjenici što je još uvijek razrušena.", rekla je na otvorenju mlada akademska slikarica iz Lipika Nikolina Zanetti.

"Iz serije fotografija robnih kuća Budućnosti Bojana Mrđenovića koja je nagrađene 2012. godine na reviji Rovinj Photodaysa rodila se ideja za koncept ove izložbe i kroz to se nametnula tema vrijeme kao takvo. Upravo je ova robna kuća simbol susretanja raznih doživljaja vremena."- rekla je mlada povjesničarka umjetnosti iz Pakraca Ivona Pavković koja se posebno zahvalila Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik jer je također bila dio ovog projekta. "Toplice Lipik su među prvima u gradu počele vraćati svoju historicističku vanjštinu i na taj način nas svakodnevno podsjeća na nekadašnji Lipik i vraća nam vjeru u bolje sutra. Ujedno je i generator prosperiteta ovog kraja upravo zbog daljnjeg razvoja usluga koje nudi i zapošljavanja velikog broja stanovnika ovog kraja.", rekla je Ivona Pavković.
Izložba se može razgledati u robnoj kući danas do 20 sati, a od 6. do 20. listopada u Multikulturalnom centru Lipik.

Tekst: G.V, Foto: Vanja Protić