Utorak, 17 Studeni 2015 21:42

Burna sjednica na kojoj su predsjednici klubova najavili kaznene prijave

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

18. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Sve je započelo mirno jer je aktualni sat, koji je završio i za manje od pola sata, bio čista kamilica. Vijećnici stranke na vlasti su uglavnom postavljali pitanja o događajima, radovima i politici koja se dogodila, uglavnom su počinjali svoja pitanja, pročitali smo u medijima, pisali su mediji, mediji su objavili itd. Da mediji su o svim tim pitanjima vrlo opširno pisali, svi građani o IMG 6637tome su sve što se moglo čuli na radiju, čitali u tjedniku Kronika i na nekoliko portala i sve znaju. Ispada da su vijećnici najmanje informiraniji građani u Požegi, što im baš nije na ponos, jer na sjednici traže od svoga gradonačelnika da im kaže koliko je vrijedan taj projekt, kada će biti gotov, tko u njemu sudjeluje itd. Možda da prije sjednice pročitaju koji broj novina i prelistaju koju stranicu požeških portala.

Deset točaka dnevnog reda nalazilo se na dnevnom redu, a svakako najinteresantnija je bila točka o drugom rebalansu proračuna. Očekivano izazvala je najviše bure i niz diskusija, pa su čak frcale i kaznene prijave. Najavili su ih oba predsjednika klubova, prvo Zdravko Ronko protiv gradonačelnika Neferovića, a onda Ante Šolić protiv Ronka za klevetu.

No pođimo redom, drugim rebalansom proračun za 2015. prihod je smanjen za 3,43%, odnosno za 2,7 milijuna kuna te sada iznosi 77,4 milijuna kuna. - Ovim izmjenama i dopunama proračuna Grada Požege prihodi i primici su planirani u iznosu 77,36 milijuna kn, umanjenih za minus iz prethodne godine za 1,3 milijuna kuna te iznose 75,9 milijuna kuna koliko iznose i rashodi. Što se tiče prihoda poslovanja, oni su manji za 2,58% u odnosu na prvi rebalans, odnosno za 1,96 milijuna, a najveći dio toga manjka od 7,11% odnosi se na pomoći iz državnog proračuna i na pomoći od sredstava EU. Znači određeni projekti koji u ovoj godini nisu realizirani, a prenose se na iduću godinu. Što se tiče rashoda, oni su veći za 0,62% ili 370 tisuća kuna - pojasnio je Mario Pilon, zamjenik gradonačelnika zadužen za proračun.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ - HSP AS, Ante Šolić podržao je izmjene proračuna i pohvalio gradsku vlast, koja gradskom blagajnom upravlja jako dobro, a kako je za ove izmjene proračuna zapravo kriva Vlada RH umanjivši sredstva koja gradovi dobivaju od poreza na dohodak. Primjedbe na proračun dao je Zdravko Ronko, predsjednik kluba SDP-HNS (iako sada bez HNS-a, jer je vijećnica Tamara Puač izašla iz HNS-a i sada je ?, nezavisna ili ...), posebno na realizaciju i takvog proračuna u koji sumnjaju. I prije su ga podržali znajući da se neće ispuniti, kaže Ronko, pa je čak i ono prase koje su trebali zajedno pojesti ako se proračun ispuni, sada sigurno već krme. Izgleda vijećnici neće omastiti brke crnim prasetom kod Despića na Lazama, jer će otići u smok.

Kako su iza rebalansa proračuna bila sitna smanjenja ili povećanja u Programima javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, javnih potreba u sportu, kulturi, socijalnoj skrbi, turizmu i udrugama i društvima građana, a sve vezano uz rebalans, oporba nije dala svoj blagoslov ni na te točke, pa su sve usvojene sa 12 za i 8 protiv, nekada i 7, jer su vijećnici oporbe bili malo nestašni i napuštali sjednicu, bez da se jave predsjedniku Nini Smolčiću, koji je tako morao dodatno brojati ruke u zraku. Ni točke dnevnog reda o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti, pa ni Program izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, ni točka Programa održavanja komunalne infrastrukture nije dobila glas oporbe, pa je bilo 12 za, 8 protiv, ili ponekad i suzdržanih.

IMG 6636Poseban interes izazvala je točka 6. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sklapanju sporazuma o povratu neosnovano naplaćenog iznosa komunalnih naknada, jer smo mi novinari znali da se iza te točke krije desetgodišnja trakavica, naplata komunalne naknade tvrtki Tofrado za objekte u Industrijskoj ulici, koji su po reviziji, još za bivšeg gradonačelnika imenovani kao nezakoniti, a poslije i sudskim odlukama, koje bivša vlast u gardu Požegi nije vratila. Sada se taj slučaj uz glavnicu od 1 milijun kuna, sa kamatama popeo na preko 1,9 milijuna kuna i grad Požega ta sredstva mora vratiti. Kako je najveći dio kamata grad predložio kompenzirati za zemljište koje je Tofrado (sada u stečaju) kupio radi okrupnjavanja svoje parcele, gardu ostaje da do kraja godine izmiri 190 tisuća kuna preostalih kamata, a glavnicu isplati u dva obroka slijedeće godine. I kada je izgledalo da je grad konačno riješio taj „kostur iz ormara“ kojemu je u cijelosti kumovala bivša gradska, a kako smo kasnije saznali od predsjednika Smolčića i bivša županijska vlast za vrijeme županovanja SDP-a), Zdravko Ronko ničim izazvan najavljuje podnošenje krivične prijave protiv gradonačelnika Neferovića zbog nezakonitog rješavanja, nezakonite prodaje zemljišta, nezakonite parcelacije, nezakonite nagodbe i prijeboja, te da je oštetio vjerovnike iz Vijeća vjerovnika tvrtke Tofrado u stečaju. Vrlo ozbiljne optužbe, a ako se zna da su u tom slučaju konačno presudili i visoki sudovi, a ne samo ovi niži, onda su vrlo upitne. Gradonačelnik Neferović to je protumačio samo kao pokušaj Ronka da ga iznervira, te da sve to nije istina, a da se postupa poIMG 6635 presudi Visokog trgovačkog suda, te rješenju i nalogu suca koji vodi stečaj. Zbog toga je predsjednik drugog kluba Ante Šolić najavio drugu kaznenu prijavu i to zbog klevete protiv Zdravka Ronka.

U nastavku u mirnijem tonu usvojene su još četiri odluke, i usvojen prijedlog Programa rada Savjeta mladih, a usvojen i njihov financijski plan za 2016. godinu.

Tekst/foto: Vladimir Protić