Utorak, 19 Siječanj 2016 09:08

Pakrac obilježio Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRIKAZAN FILM JAKOVA SEDLARA „MOJA VOLJENA HRVATSKA“ -

PAKRAC - Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Požeško-slavonske županije, ogranak Pakrac-Lipik i Udrugom ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", podružnica Požeško-slavonske županije, KPD "Sloga" Pakrac organizirala je predstavljanje dokumentarnog filma "Moja voljena Hrvatska" o Josipu (Joeu) Šimuniću autora Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca 13. siječnja 2016. godine u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu.

IMG 7293Na prikazivanju filma bili su prisutni i visoki dužnosnici iz vremena Domovinskog rata i samih početaka samostalnosti Republike Hrvatske prof. dr. Zvonimir Šeparović, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske u to vrijeme, akademik i počasni građanin Grada Pakraca dr. Ivica Kostović, tadašnji ministar zdravlja prof. dr. Andrija Hebrang, bivši ministar graditeljstva i rođeni Pakračanin Marko Širac, general Marko Lukić, 1. zapovjednik ATJ Lučko i savjetnik predsjednika Tuđmana za nacionalnu sigurnost 1992. godine, tadašnji ministar vanjskih poslova RH te admiral Davor Domazet-Lošo koji su podsjetili na prve dane samostalnosti prisjetivši se vlastitih uloga u Domovinskom ratu i samostalnosti Republike Hrvatske.  Predsjednik KPD „Sloga“ Damir Špančić pozdravio je i gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu, dogradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević te sve predstavnike ostalih gradova, predstavnike udruga stradalnika Domovinskog rata i mlade sportaše sa područja Pakraca i Lipika.

 - Hrvatska nije slučajna država već plod povijesne težnje hrvatskog naroda i stvorena hrvatskom mukom i hrvatskom krvlju. U temelje RH ugrađeno je preko 25.000 hrvatskih žrtava imajući u vidu žrtve u Hrvatskoj i Hrvata iz BiH. Spojem mudre politike hrvatskog vodstva predvođenim dr. Franjom Tuđmanom i odlučnošću običnog hrvatskog čovjeka koji se proizveo u vrhunskog hrvatskog vojnika uspjelo se doći od početnih redarstvenika bez bilo kakve opreme do uspješnih hrvatskih gardista koji su Bljeskom i Olujom dovršili povijesni san do vlastite slobode - rekao je general Marko Lukić te napomenuo kako Hrvatska ne pripada ni lijevim ni desnim, jer su se u Domovinskom borili i sinovi ustaša i partizana.IMG 7302

 - Dana 15. siječnja 1992. godine nalazio sam se na ratištu desnog krila karlovačke fronte kao ratni načelnik 7. zagrebačke brigade koja je bila ojačana s nekoliko bojnih te sam s oko 2.000 dragovoljaca branio teritorij od Karlovca prema Lici, a naš zadatak je bio ili nestati ili obraniti teritorij kojim bi neprijateljske snage podijelile Hrvatsku na dva dijela. U trenu međunarodnog priznanja RH bio sam presretan čovjek, moral hrvatskih vojnika kojima sam zapovijedao je porastao u nebo i znali smo da ćemo prije ili kasnije likvidirati neprijatelja i stvoriti neovisnu Republiku Hrvatsku - dodao je Marko Širac.

 - U to doba su Vesna Bosanac i Juraj Njavro bili u Vatikanu koje je osobno primio papa Ivan Pavao II. te dirnut njihovom pričom o Vukovaru i stradanju Hrvata njima obznanio kako će Vatikan učiniti nešto što nikada nije napravio, priznati jednu državu prije nego je priznata od Međunarodne zajednice, tj. kako će Hrvatska biti priznata od Vatikana. Oni su najbolji primjer kako liječnici koji su prošli sve u Vukovaru te bili u zatočeništvu mogu doprinijeti više o istini o Hrvatskoj nego sve moguće diplomacije svijeta. Vesna je imala vezu s našim stožerom te sam bio prvi koji je saznao tu vijest. Znači, dvoje liječnika su bili prvi koji su saznali tu vijest, a ja sam bio treći. S tim se sada ne hvalim, ali sam sretan u ovome trenutku što sam to mogao podijeliti s vama - rekao je akademik Ivica Kostović.

Nakon uvodnog dijela, u punoj kino dvorani u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman uslijedilo je prikazivanje filma o Josipu Šimuniću, bivšem hrvatskom nogometnom reprezentativcu, a danas članu stručnog stožera hrvatske reprezentacije. Film je priča kako je Joe kažnjen i izbačen iz nogometne reprezentacije zbog pozdrava kojim je u trenutku slavlja plasmana na Svjetsko prvenstvo pozdravio hrvatske navijače. Političkom vrhu RH koji je tada bio na vlasti nije se svidio način kojim je Joe pozdravio navijače i proslavio pobjedu te je nakon prijava sudovima časti dobio kaznu zbog koje se morao oprostiti od nastupa na Svjetskom prvenstvu i zaključiti svoju reprezentativnu karijeru. 

(Gordan Vukić)