Petak, 22 Siječanj 2016 14:42

Počinje adaptacija i uređenje područne škole u Treštanovcima kroz projekt vrijedan 360 tisuća kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVU ŠKOLSKU GODINU UPISUJE ČAK 5 PRVAŠIĆA -

TREŠTANOVCI – Prije nekoliko godina zbog jako loših uvjeta u Područnoj školi Treštanovci, roditelji učenika od 1. do 4. razreda, radije su vozili djecu u matičnu OŠ Mladost Jakšić, te je njen opstanak došao u pitanje. Jasan stav osnivača Požeško-slavonske županije i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića da se male područne škole u selima moraju zadržati, a to znači i obnoviti do uvjeta za normalno školovanje, te zadržati te škole koje počesto imaju ne samo obrazovnu ulogu, nego i za razvoj kulture, društvenog života i cjelokupnog rada u manjim seoskim sredinama.

- Upravo iz toga razloga mi smo prišli nužnim uređenjima i adaptaciji Područne škole Treštanovci već prošle školske godine. Uz pomoć općine Jakšić koja nam je odobrila 23 tisuće kuna te je u školu uvedena voda i kanalizacija, a Požeško-slavonska županija 18 tisuća kuna za unutarnje uređenje sanitarnog čvora, te oko 60 tisuća kuna za novu PVC stolariju, prozore i vrata – istakao je tajnik škole Hrvoje Romštajn. Već ti nužni radovi doveli su da je već ove školske godine u 1. razred upisano 3 učenika.

PROJEKT FINANCIRA MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA IZ EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ I FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

- Još prije dvije godine prijetilo je izumiranje ove škole, jer su osim malo djece dio roditelja je htio upisati svoju djecu u Jakšić. Da bi sve to spriječili, mi smo odlučili da u školu Treštanovci moramo ulagati, zajedno s općinom i županijom. Želja je bila obnoviti je i omogućiti ovdje u Treštanovcima ljudima da upisuju i školuju svoju djecu. Zajedno s Razvojnom agencijom županije „Panora“ prijavili smo se na natječaj i prošli na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta je 364.766,124 kuna, od čega Požeško-slavonska županija IMG 0981sudjeluje s 10%, dok ostale prihvatljive troškove u iznosu od 319.215,58 kuna kao bespovratnom iznosu sudjeluju ostali sudionici. Od toga iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobivamo 95.764,67 kuna a od Fonda za energetsku učinkovitost 191.529,35 kuna – kaže ravnatelj škole Boško Obradović, koji radove po projektu najavljuje već za sredinu veljače. U unutrašnjosti škole uredit će se novi pod, potpuno nova žbuka i spuštanje stropa, novi namještaj a izvana kompletna izolacija i žbukanje te podizanje energetske učinkovitosti cijelog objekta. Radovi bi trebali biti gotovi do ljeta, tako da u novu školsku godinu učenici kreću u potpuno obnovljenu i osuvremenjenu školu.

- Nama je bitno da nove generacije, već nove školske godine pet prvašića, i u budućnosti upisuju djecu ovdje, a da i oni roditelji koji su svoju djecu vozili u Jakšić sada omoguće djeci školovanje samo nekoliko metara od svoje kuće. U generalnom planu da se ne gase područne škole mi idemo i dalje, pa smo kandidirali i Područnu školu Cerovac i Tekić, za koji smo prošli prvi krug. OŠ Mladost Jakšić ima 5 područnih škola i voljeli bi ih svih pet obnoviti. Ovdje u drugoj prostoriju uz učionicu aktivno djeluje i Udruga Okret iz Treštanovaca, te je ova zgrada u potpunom smislu centar događanja. Cilj nam je da ona to bude i ubuduće, jer po informacijama u ovom selu će i u buduće biti školaraca, godinu iza još četvero prvašića, tako da će ova škola u budućnosti biti prava škola puna djece – zaključuje ravnatelj Obradović. Škola u dvorištu ima uređeno malo dječje igralište koje se može nadopuniti spravama i igralima ali i novim sportskim terenima.

Tekst/foto: Vladimir Protić