Subota, 23 Siječanj 2016 12:38

Vincelovo u Požegi na Trgu sv. Trojstva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KROZ MANIFESTACIJU ZELENO-PLAVO USPJEŠNO SLJUBILI MORSKE DELICIJE S POŽEŠKIM VINIMA -

POŽEGA – Ovogodišnje Vincelovo u Požegi bilo je zajednička manifestacija kojoj je pridružena i priredba Zeleno-plavo i Riba Hrvatske – jedi što vrijedi, te je zbog velikog broja sudionika i štandova odlučeno da se organizira na Trgu sv. Trojstva. Veliki broj posjetitelja to je i opravdao, te je veliki požeški trg postao dio događanja i za Vincelovo. Zajednički su uz Grad Požegu i TZ grada Požega ovo događanje uspješno potpisali Obrtnička komora Požeško-slavonske županije i Udruženje obrtnika Požega, a u organizaciji su im pomogli i HGK – županijska komora Požega, Lovački savez Požeško-slavonske županije i Udruga vinara Stjepan Kojdl iz Požege.

Najveći dojam svakako su donijeli gosti iz Obrtničkih komora i Udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, a posebno oni iz morskih destinacija koji su sa sobom donijeli jadranske delicije, ribu, školjke, rakove, ono što Slavonci nemaju često na svojim stolovima, a nisu baš ni najvičniji u pripremanju.

Posebno veliki interes i dugi red Požežana bio je pred štandom obrtnika iz šibenskog kraja koji su donijeli tunu od 58 kg, te od nje pripravljali odlične odreske uz pomoć začinskog bilja i maslinovog ulja. Ovo je bila vrhunska delicija, koju su gotovo svi ljubitelji ribe pohvalili, a i odlično se sljubljivala s požeškim vinima. Upravo to je i bio zadatak, što više povezati i sljubiti naše zeleno iz Slavonije i njihovo plavo s Jadrana.

Ceremonijal orezivanja vinove loze održan je na simboličnim trsovima donesenim iz vinograda s požeških brda, a orezivali su ih zajednički predsjednici obrtničkih komora, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Uz poznatog voditelja Borisa Benčića koji je uveseljavao sve prisutne, na velikoj pozornici uz TS Zlatna dolina nastupio je i Boris Ćiro Gašparac Požeški.

Tekst/foto: Vladimir Protić