Petak, 29 Siječanj 2016 14:04

Prošlost, sadašnjost i budućnost tvoga kraja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZANIMLJIV PROJEKT OŠ JULIJA KEMPFA -

POŽEGA – Učenici trećih razreda OŠ Julija Kempfa kroz izvan nastavne aktivnosti proveli su projekt „Prošlost, sadašnjost i budućnost tvoga kraja" u kojima su sakupili fotografije svojih predaka te predmeta koje su oni rabili za svoga života.

IMG 1287– To nam se činilo jako zanimljivo a to su odlično prihvatili svi učenici. Prvi puta su se susreli s petrolejkom, zanimalo ih je kako ona radi, kako svijetli, kako se uz nju čitalo. Čului su i da je petrolej bio jako skup, pa nije svakome bilo dostatno svjetlo. Zanimljiv im je bio i ugođaj svjetlosti uz petrolejsku lampu. Posebno su ih zanimali i stari radio aparati i kako su se u obiteljima slušali ti radioaparati koji su bili rijetki. Upoznali su i neke igračke i igre iz onih vremena. Posebno ih se dojmila i igra riječi u imenima tih igara, klepka, stepka, zipka, pa smo proučavali kroz to i naš materinji jezik – istakla je Dragica Ronko. učiteljica 3. razreda, kojoj su uz učenike u postavljanju izložbe i vođenju projekta pomogle i asistentice u nastavi za učenike s posebnim potrebama.

Izložba je svakako povukla dodatnu pažnju svih učenika i roditelja kada dolaze u školu i gotovo stalno je zastajkivanje pred izložbom u holu škole. Zanimanje je posebno veliko za staru autohtonu narodnu nošnju i ručne radove. – Ručne radove su radile mlade djevojke prije udaje, dok su njihovi dečki bili u vojsci. Oni ih nisu mogli doći vidjeti, pa su u mislima na njih, nekada je to bilo i više od dvije godine, čekale i radile ručne radove u koje su često ugradile osim truda i svoje osjećaje. IMG 1288To smo sve postavili zbog toga da se to ne zaboravi, jer vremenski slijed današnjeg života je takav, da odlaze generacije koje to znaju pričati. Nema više tko pričati o tim vremenima – kaže Dragica Ronko, koja se i sama iznenadila kada su učenici počeli pretraživati svoje tavane, tavane svojih baka u potrazi za starim predmetima. Posebno je sve iznenadio mali ručni stroj za prženje kave, s kojim se pržila kava na otvorenoj vatri ognjišta ili kamina, a takva svježe popržena kava odmah mljela u starim mlinovima za kavu i kuhala u džezvama koje su u ovom kraju ostavili Turci.

Te stare stvari u vezi kave donio je učenik Stjepan Pujić. – Na tome je pržila kavu moja prabaka, a našao sam kod svoje bake na tavanu u staroj kući. Nekada su se uz prženje kave oni svi zajedno družili, a nakon toga pili kavu. Ja nisam o tome ništa znao ni kako se to upotrebljavalo, pa mi je tata to objasnio. Donio sam još i jedan stari radio, star gotovo 70 godina, iz vremena kada se još nije i moj tata rodio.

Na školskom dvorištu učenici su se prvi puta upoznali i s igrom pinceka i pale. Već nakon nekoliko minuta svi su shvatili pravila i vrlo rado igrali tu staru, a za njih novu igru koju mogu igrati vani.

Tekst/foto: Vladimir Protić