Petak, 05 Veljača 2016 09:33

„Snagom znanja, da razlika bude manja“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGE SLIJEPIH VARAŽDINSKE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZAJEDNO U PROJEKTU -

POŽEGA – Još jednim zajedničkim projektom Udruge slijepih Varaždinske i Požeško-slavonske županije poboljšavaju standard svakodnevnog života svojih članova, slijepih i slabovidnih osoba kojih u obje županije ima preko 300. Rezultate projekta iznijeli su na javnoj tribini u požeškom Hotelu Grgin dol.

IMG 1502- Kroz taj projekt financiran sredstvima EU, unaprijedili smo upravljačke kapacitete udruge, unaprijedili operativnu mogućnost, senzibilizirali lokalnu zajednicu da nam pomogne u provođenju socijalnih usluga i zaposlili jednu stručnu osobu kroz projekt. Projekt je dobro saživio i puno znači za opstanak naše udruge. Kroz projekt su naša dva člana prošla obuku za kretanje u prostoru s eho lokatorom, a za taj način kretanja će prenijeti svoja znanja i drugim članovima - istakao je Zdravko Čop, predsjednik Udruge slijepih Požeško-slavonske županije, zadovoljan što su zapošljavanjem stručne osobe uspjeli izraditi još nekoliko projekata i aplicirati, a već im je odobren projekt za edukaciju slijepih osoba na novom govornom programu.

- Projekt se provodi već 14 mjeseci, a svrha je da se omogući udrugama da se kroz projekt zaposle osobe koje će naučiti članove da izrađuju projekte i apliciraju na natječaje i sredstva EU. Projekt je donio i neke nove socijalne usluge za slijepe osobe, a jedna od tih je kretanje pomoću eho lokacije, koje su nam prenijeli IMG 1503stručnjaci iz Kalifornije. To je jedna nova tehnika kretanja. Ujedno smo kroz projekt dobili i veći broj volontera koji nam sada pomažu u udruzi, naučili su kako voditi slijepu osobu – rekao je Davor Janjušević, predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije i voditelj cijelog projekta, koji ističe da je problem što se udruge slijepih slabo financiraju iz lokalnih i državnih proračuna, nego su kao i ostale udruge upućene isključivo na natjecanje s projektima. Oni u varaždinskoj županiji imaju malo bolje senzibiliziranu lokalnu samoupravu koja ih dosta dobro prati, što je bitno, jer kvaliteta života slijepih osoba je bolja. Udruga je u ovom slučaju pravi servis za slijepe i slabovidne osobe gdje mogu ostvariti svoja prava i pomoći si da svoj život učine kvalitetnijim.

Tekst/foto: Vladimir Protić