Srijeda, 10 Veljača 2016 11:45

Požežani dobivaju moderan trg s fontanom i glazbom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RASPISAN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA REKONSTRUKCIJE POŽEŠKOG TRGA SV. TEREZIJE -

POŽEGA – Nedavno ponovno aktualizirana rekonstrukcija drugog po veličini požeškog trga ulazi u fazu realizacija. Prije nekoliko dana otvoren je i natječaj za najboljeg ponuditelja izvođača radova na rekonstrukciji Trga sv. Terezije, procijenjene i projektne vrijednosti oko 10 milijuna kuna. Ako sve bude teklo bez poteškoća, prije svega misli se na proceduru izbora izvođača radova, bez eventualnih žalbi ponuđača, što sve može produžiti proceduru, završetak radova mogao bi se očekivati do kraja jeseni.145467017011

- Mi smo projekte koji su izuzetno važni za grad Požegu najavili. To su rekonstrukcija Trga sv. Terezije, rekonstrukciju postojećih otvorenih bazena u Požegi, na izgradnju novog Dječjeg vrtića iz razloga što postojeći vrtići niti svojim građevinskim, ali niti prostornim više ne zadovoljava uvjete. Nova lokacija je puno primjerenija, a na dosadašnjoj lokaciji vidimo rješavanje ostalih problema u Požegi, prvenstveno parkirališnog prostora, a za zgradu jaslica urediti kao braniteljski dom ili prostore za udruge koje aktivno rade, posebno one koje svojim aktivnostima rade na poboljšanju zdravlja i hendikepiranih osoba u gardu Požegi. Jedan od prioriteta nam je i rješavanje sportske dvorane uz OŠ Dobriše Cesarića, ali ne samo dvorane, nego i podizanje kvalitete rada u toj školi, posebno kada je u pitanju produženi boravak djece, jer će biti izgrađena i adekvatna kuhinja. Tada bi dobili školu koja bi zaista mogla primiti djecu u produženi boravak – nabrojio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, nadajući se da će uz kredit od 35 milijuna kojim se planira zadužiti grad Požega za sve realizacije, dobiti i potpore iz određenih fondova i ministarstva, posebno kada je u pitanju predškolski i školski odgoj.

- Javni pozivi za izvođače radova, sada je raspisan za rekonstrukciju trga, slijedeći tjedan ide za bazene, ostali uskoro, će pokazati koliko će nam sredstava trebati za ovu realizaciju, a dobit ćemo i smjernice o dužini radova i datumu završetka. Trg sv. Terezije planiramo da bude do kraja godine, kao i bazeni, koje bi željeli završiti prije ovogodišnje sezone kupanja. Ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti mi se nadamo završiti bazene, a ako procijenimo da nemamo dovoljno vremena ovu sezonu ćemo odraditi kako je, a već od devetog mjeseca krećemo s izvođenjem radova. Požega uglavnom ovog ljeta neće biti bez bazena – dodaje gradonačelnik Neferović koji je opisao i što će Požežani dobiti s novim trgom.

- Grad Požega ima dva velika trga od kojih niti jedan nije uređen, tek manji Trg Matka Peića je uređen. Sam projekt Trga sv. Terezije ima određene novitete i stvari koje grad Požega nema. Mi ustvari osim povijesnih i kulturnih lokaliteta posjetiteljima našeg grada nemamo što pokazati, čime se Požežani u posljednjih 25 godina mogu podičiti da smo napravili. Nemamo ono što bi posjetitelji rekli da u Požegi sam vidio to i to mi je simpatično, drugačije i vrijedno spomena. Moramo razmišljati i proširiti naše vidike, jer grad Požega zaslužuje kvalitetno rješenje za obadva trga. Mislim da je trenutno sramota za grad u kojem stanju se nalazi naša pješačka zona i kakva rješenja imamo, te i to planiramo ove godine rješavati – najavio je Neferović dodajući da se još uvijek bori za završetak velike investicije Gradske knjižnice, a da se sa velikom birokracijom bori na lokalnoj razini za izdavanje dozvole za Gradski muzej.

Novi trg će dobiti popločanu cijelu plohu, dio zelenila će se zadržati, spomenik fra Luki Ibrišimoviću će ostati, a tako i sadašnji smjer kretanja prometa. Na samom središtu trga bit će postavljena fontana pod nazivom „Vodene orgulje“ koja će imati 40 mlaznica, oko kojih će biti postavljena rasvjeta. Vodeni mlaz dosezat će do 2 metra, a igru vode i raznobojnih svjetala pratit će glazba.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: Vanja Protić