Subota, 25 Lipanj 2016 15:16

Pušten u rad sustav za pročišćavanje otpadnih voda

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OPĆINA KAPTOL PROSLAVILA DAN OPĆINE I BLAGDAN SVETOG PETRA I PAVLA -

KAPTOL –Općina Kaptol proslavila je svoj 23. rođendan, Dan općine Kaptol i blagdan sveca zaštitnika Svetog Petra i Pavla. Tim povodom položeni su vijenci i upaljene svijeće podno Velikog križa na mjesnom groblju, gdje je molitvu održao kaptolačkižupnik,vlčJosip Klarić.

Na prostoru uz državnu cestu Kaptol Velika, nedaleko mjesta Češljakovci, svečano je u pogon pušten sustav za pročišćavanje otpadnih voda naselja Golo Brdo i Češljakovci, vrijedan više od 6 milijuna kuna. Sustav je to koji ima preko 6.000 metara kanalizacijskih cijevi, dvije prepumpne stanice i najmoderniji sustav za prečišćavanje otpadnih voda. – Gotovo pet godina gradili smo ovaj sustav, koji je financiran sredstvima IPARDA, no na natječaj nam se javio izvođač, koji nije stupio u posao, pa smo izgubili vrijeme i raspisivali novi natječaj. U međuvremenu se projekt morao i preprojektirati jer je došla novija i bolja tehnologija. Evo nakon pet godina ova naša dva naselja konačno imaju uz vodoopskrbu riješenu odvodnju na ekološki prihvatljiv način, čime čuvamo okolinu – istakao je načelnik općine Mile Pavičić.

Sustav je u pogon pustio požeško-slavonski župan, koji je istakao da je žalosno, što je saznao, da je ovaj sustav građen za 1.000 stanovnika, a ova dva naselja su prije 10 godina imala 920 stanovnika, no u međuvremenu doživjela su veliki pad stanovnika, i sada imaju tek630 stanovnika. To je danak koji nam uzima „bijela kuga“ i iseljavanje, a ja još jednom pozivan i Vladu RH i druge odgovorne čimbenike da učine nešto za Slavoniju i našu županiju jer i mi imamo pravo živjeti kao i drugi stanovnici Hrvatske. Pozivam i sve one mlade da se vrate u Slavoniju i da ju zajedno izgradimo za sve nas – rekao je župan Tomašević.

Obilježavanje je nastavljeno održavanjem Svečane sjednice Općinskog vijeća na kojoj je brojne goste nazočne na sjednici pozdravio predsjednik Vijeća Damir Poljanac, župana Alojza Tomaševića i njegove zamjenike Željka Jakopovića i Ferdinanda Trohu, gradonačelnice Antoniju Jozić i Anamariju Blažević, gradonačelnika Vinka Kasanu i zamjenika gradonačelnika Maria Pilona, načelnike prijateljskih općina iz Mađarske i prijateljskih općina iz Hrvatske, te domaće načelnike Ivicu Kovačevića, Zdravka Mandića, Dalibora Bardača i zamjenika načelnika Ivicu Potočanca. Pozdravio je i predstavnika javne i državne uprave, zdravstva, školstva, kulture i brojne gospodarstvenike. Načelnik Mile Pavičić iznio pokazatelje poslovanja općine i projekte koje je općina provela u protekloj godini kada se brinula uglavnom za izgradnju komunalne infrastrukture, posebno na uređenju društvenih domova, organizaciji društvenog i kulturnog života uz brojne manifestacije, financiranje rada udruga, od sportskih do vatrogasnih i dr.

Dodijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim udrugama i pojedincima. Tako su godišnja priznanja primili DVD Golo Brdo koje je obilježilo svoju 40. godišnjicu rada, OŠ Vilima Korajca koja sudjeluje u svim događajima i manifestacijama na području općine, Darko Puljašić i Dom zdravlja Požeško-slavonske županije koji je u suradnji s općinom u potpunosti renovirao Dom zdravlja u Kaptolu, Peter Logar iz austrijskog Tirola za zasluge što je donirao 5 vatrogasnih vozila na područje općine Kaptol, te pojedinci iz Kaptola, Zdenko Maglaić i Slobodan Manović za osobne zasluge i postignuća koje su dali društvu i općini Kaptol. Zahvalnice i nagradu od tisuću kuna dobili su mladi i perspektivni, učenik OŠ “VilimaKorajca” Nikola Ištvanić i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Mato Manović. U ime nagrađenih zahvalio se Slobodan Manović.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Kaptol, a učenici Ivan Poljanac i Lucija Barić prikazali su povijesno sjećanje na „šijačiju“, a čitajući dijelove djela prisjetili se pjesnika i književnika porijeklom iz Kaptola.

Tekst/foto: Vladimir Protić