Petak, 14 Veljača 2014 10:32

Promjene u 3. HNL i najavljena nova 4. HNL

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ODLUKOM IZVRŠNOG ODBORA HNS-a  -

POŽEGA – Temeljem odluke Izvršnog odbora HNS-a od sljedeće natjecateljske sezone amaterska nogometna natjecanja, koja su pod ingerencijom HNS-a (3. HNL) doživjeti će određene promjene, koje će utjecati na mobilnost klubova u nižim ligama. Kako je odlučeno da se od sadašnjih pet 3. HNL na području Hrvatske formiraju tri lige. Sadašnja 3. HNL Istok se na neki način fuzionira s 3. HNL sjever u jednu ligu, i formira se na području Slavonije i Baranje 4. HNL od klubova koji se ne budu plasirali u 3. HNL i predstavnika četiri Županijska nogometna saveza Slavonije i Baranje. Na sastanku Međužupanijskog nogometnog odbora Slavonije i Baranje nedavno održanom u Slavonskom Brodu nije se mogao donijeti konačan stav, jer nije definiran broj klubova u novoj 3. HNL.
Prijedlog MNO Slavonije i Baranje je da liga broji 16 klubova od čega bi kvota za Slavoniju i Baranju bila 9 klubova, a regije sjever 7 klubova. U kvoti klubova Slavonije i Baranje su druge momčadi nogometnih klubova Osijeka i Cibalie. Kako niti jedan klub iz sadašnje 3. HNL istok nije podnio zahtjev za licenciranje za 2. HNL u slijedećoj sezoni, slijedom toga u novu 3. HNL iz Slavonije i Baranje išlo bi 7 klubova po plasmanu, ako bi ispunjavali sve uvjete. U toj varijanti novo formirana 4. HNL bi pokrivala teritorij sadašnje 3. HNL istok, a nije definiran broj klubova (14 ili 16 ). Formirali bi ju klubovi koji nisu ušli u novo formiranu  3. HNL te po jedan predstavnik iz Županijskih nogometnih liga, što bi u ovoj varijanti bilo 13 klubova. Kako dalje do broja 14 ili 16, riješiti će nogometni alkemičari. Za prvaka Prve ŽNL Požeško slavonske županije je bitno da može u viši rang bez dopunskih kvalifikacija, a da li će i drugoplasirani klub imati te mogućnosti za sada se ne zna.
Daljnja shema pomicanja klubova da naslutiti da bi 2 kluba iz 2. ŽNL, pa i iz 3. ŽNL mogla u viši rang.
 

Županijski nogometni savez najavljuje plenum klubova
Završetkom zimskog prijelaznog roka većina klubova u Županijskom nogometnom savezu PSŽ krenula je s pripremama za nastavak prvenstva u sve tri Županijske nogometne lige.
Kako bi se na vrijeme obavile potrebne predradnje za proljetni dio prvenstva u Županijskom nogometnom savezu PSŽ određeni su datumi održavanja plenuma klubova na kojima će biti upoznati s odlukom Izvršnog odbora ŽNS o početku proljetnog dijela natjecanja. Za klubove 1. ŽNL plenum će se održati 24. veljače u Mihaljevcima na igralištu NK Croatia, a domaćin plenuma klubova 2. ŽNL biti će NK Lipa 27. veljače u Staroj Lipi, dok će Graničar iz Zagrađa biti domaćin plenuma klubova 3. ŽNL 25. veljače.
Što se tiče tako zvane reorganizacije ovo je samo jedna od mogućih varijanti i ne treba se uhvatiti da je to ono što će biti, jer do početka novog prvenstva ima jako puno vremena, a  okolnosti pod kojima klubovi funkcioniraju su sve teži i teži pa se jedino zna, da se ništa ne zna.